TUZLARIJE - BILTEN TK

04.12.2008.
Premijer TK Enes Mujić posjetio biblioteku ˝Derviš Sušić˝

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić posjetio je danas Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ u Tuzli.
Direktorica biblioteke Enisa Žunić, je prezentirala dosadašnje rezultate rada biblioteke, ali i istakla zadovoljstvo što su Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona preuzela dio osnivačkih prava čime su stvorene mogućnosti za dalji razvoj i napredak ove kulturne ustanove.



„Ono što je posebno interesantno za istaći jeste i to da je Narodna i univerzitetska biblioteka članica Direktorija evropskih biblioteka čime je korisnicima bibliotečkog fonda omogućen pristup većem broju naslova i informativne građe, a bibilioteka Derviš Sušić je i jedina biblioteka sa područja Tuzlanskog kantona koja je uključena u međunarodni COBISS sistem“ kazala je direktorica Žunić.

Današnjoj posjeti prisustvovali su i predsjednica i članovi Upravnog odbora biblioteke. Ernesa Mešić, predsjednica Upravnog odbora Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ u Tuzli ovom je prilikom istakla da su knjiga i ustanove koje promovišu knjigu hramovi kulture, te da stoga očekuje podršku Premijera i Vlade Tuzlanskog kantona u razvoju kako biblioteke Derviš Sušić, tako i drugih biblioteka na području Tuzlanskog kantona.



Premijer Mujić je također obišao i Američki, Austrijski, Turski i Iranski kutak koji s ciljem razmjene kultura djeluju u sastavu biblioteke Derviš Sušić.

„Izuzetno sam zadovoljan ovim što sam danas vidio i čuo i svim zaposlenicima Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ upućujem iskrene čestitke na trudu i entuzijazmu bez kojih rezultata koje su postigli ne bi bilo. Vlada Tuzlanskog kantona će u skladu sa mogućnostima pružati maksimalnu podršku nastojanjima da ova biblioteka prati savremene svjetse trendove u bibliotekarstvu“ istakao je premijer Mujić.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.