TUZLARIJE - BILTEN TK

06.06.2008.
Vlada TK
5 445 000,00 KM za podsticaj zapošljavanju


Vlada Tuzlanskog kantona jučer je usvojila Odluku o utvrđivanju Programa utroška sredstava sa escrow računa. Riječ je o 5 445 000, 00 KM sredstava od privatizacije namijenjenih za podsticanje otvaranja novih radnih mjesta na području Tuzlanskog kantona.

Korisnici ovih sredstava mogu biti privredna društva, odnosno dionička društva i društva sa ograničenom odgovornošću sa sjedištem u Tuzlanskom kantonu i sa najmanje 10 zaposlenih na neodređeno vrijeme, u državnom ili privatnom vlasništvu državljana BiH i fizička lica koja obavljaju samostalnu djelatnost u Tuzlanskom kantonu i imaju najmanje 3 zaposlena na neodređeno vrijeme.

Kriteriji za odobravanje sredstava, na povoljnoj kreditnoj osnovi su kvalitet proizvodnog programa i povećanje uposlenosti. Prednost pri odobravanju sredstava iz Programa imat će korisnik koji će zaposliti veći broj visokoobrazovanih nezaposlenih mladih osoba na neodređeno vrijeme.

Izbor korisnika kredita vršit će banka uz preporuku Vlade kantona. Sredstva će se moći koristiti pod povoljnim uslovima, kao kredit na 5 godina, sa grejs periodom od 1 godine i kamatnom stopom do 2% i troškovima obrade kredita u visini 1%.

Maksimalan iznos kredita je za privredna društva 500 000, 00 KM po pojedinačnom dužniku, a za fizička lica 60 000, 00 KM.
Iz sredstava privatizacije se ne mogu finansirati projekti u oblastima:
- ugostiteljstvo i trgovina, izuzev hotelijerstva
- promet naftom i naftnim derivatima
- promet nepokretnosti
- kupovina automata za igre na sreću
- privredna društva koja posluju sa gubitkom u posljednje dvije godine i imaju neizmirene obaveze po osnovu PDV-a, bivšeg poreza na promet i obaveznih doprinosa.

Javni konkurs za dodjelu poticajnih kredita raspisivat će banka.

Priredio(la): V.K.