TUZLARIJE - BILTEN TK

18.04.2014.
Rješavanje dugogodišnjeg problema na relaciji Kanton - Tuzla


Tok aktivnosti za izmirenje duga od 6 miliona KM po presudi protiv „Elektroprivrede“ dogovoren je na sastanku timova Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla. Konkretni pomaci načinjeni su i u dugogodišnjoj problematici koja se tiče povrata uplaćenih sredstava Općini Tuzla, sporazumnog razrješenja sanacije posljedica slijeganja tla, mogućnosti izmještanja Livnice čelika Tuzla, formiranja općinske komisije za procjenu štete na zgradi Soda So te taksi prevoza na području općine.

Tuzlarije


Sa delegacijom Općine Tuzla postignut je dogovor da će sredstva biti sukcesivno prebacivana na račun. „Operacionalizaciju sredstava će dogovoriti predstavnici Općine Tuzla zajedno sa ministrima finansija i prostornog uređenja a ona će ići sukladno sporazumu koji će oni načiniti“, rekao je ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i naglasio da će to biti u toku ove godine. „Dio tog novca korišten je za održavanje tekuće likvidnosti a dio se nalazi na računima TK i on će biti operativan u onom trenutku kada bude i potreban, odnosno, kada općine budu mogle kroz svoje projetke angažirati taj novac“, rekao je premijer Umihanić.


„Radi se o oko šest miliona koje smo mi namjenili upotrijebiti u skladu sa presudom ali pretežno u onim mjesnim zajednicama koje gravitiraju Termoelektarni Tuzla. Imamo gotove projekte i samo čekamo sredstva“, kazao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Prisutni su se složili da je potrebno gasiti međusobne sporove pa je ovom prilikom dogovoreno i da se uradi poravnanje vezano za povrat više uplaćenih sredstava od strane JU Direkcije regionalnih cesta TK.
Vezana za lokalnu zajednicu ali isto tako važna za razvoj privrede i zapošljavanje cijelog Tuzlanskog kantona bila je i tema o izmještanju Livnice čelika Tuzla.

Tuzlarije


„Razmatrano je i moguće izmještanje Livnice čelika u prostore fabrike TTU na način da ove dvije fabrike spojimo u jednu a da zemljište na kojem je smještena Livnica kroz izradu prostornog plana učinimo atraktivnim za građevinsku industriju i za pretvaranje ove zove u stambeno-poslovnu zonu“, rekao je premijer Umihanić uz napomenu da bi na taj način bio riješen problem elektromašinskog sektora koji bi obuhvatile Livnica čelika, TTU i Remont-montaža.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK