TUZLARIJE - BILTEN TK

25.04.2014.
Predočena inicijativa za izmjenu Zakona o radu

O aktuelnoj problematici iz oblasti rada i zapošljavanja s naglaskom na pokretanje ili završetak postupka izmjena i dopuna zakonskih propisa danas su u Sarajevu razgovarali premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić i federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber.

Sastanku su prisustvovali i ministrica za rad i socijalnu politiku i povratak TK Meliha Bijedić, direktor Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović te direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, Kenan Rešo.
Kada je riječ o Zakonu o radu, na sastanku je predočena inicijativa za izmjenu propisa kojim bi se onemogućile brojne zloupotrebe. Neke od izmjena tiču se ugovora o radu gdje je neophodno ukinuti institut usmenog zaključenja. Namjera je predvidjeti strože novčano kažnjavanje, posebno u slučaju većeg broja uposlenika koji se radno angažuju bez zaključenog ugovora o radu, te obaveze poslodavca da zaposleniku dostavi prijave na sva obavezna osiguranja u određenom roku nakon stupanja na rad.
Rad na crno je kod inspekcijskih službi ustanovljen kao najčešći prekršaj Zakona o radu, te je u cilju zaštite zaposlenika i sprječavanja rada na crno predloženo kako je potrebno utvrditi sve obaveze poslodavca i to u roku 15 dana od stupanja na rad. Također su predočeni mnogi drugi primjeri unaprjeđenja Zakona o radu.

Tuzlarije


Ministar Čamber je naglasio kako Bosnu i Hercegovinu čekaju milioni dolara određenih za financiranje programa zapošljavanja od strane MMF-a, no jedan od glavnih uslova pri dobijanju tih sredstava jeste buduća reforma Zakona o radu. Ovom prilikom također je rečeno da Vlada Federacije snažno zagovara provedbe programa zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti, a u prilog tome ide činjenica kako je u posljednje tri godine uloženo sedam puta više sredstava u odnosu na sve dosadašnje Vlade FBiH.

Tuzlarije


Na sastanku se također razgovaralo i o aktualnim pitanjima iz oblasti socijalne zaštite koja se odnose na uspostavljanje, odnosno proširivanje baze SOTAC na sva prava iz oblasti socijalne zaštite za područje čitave Federacije Bosne i Hercegovine.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK