TUZLARIJE - BILTEN TK

25.04.2014.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite
Poplave na području Srebrenika, Gračanice, Živinica i Doboj Istoka


Tuzlarije Foto: Arhiva


Općina Srebrenik
Zbog jakog kišnog nevremena koje je juče oko 15 sati pogodilo veći dio općine Srebrenik, površinske vode su prodrle i u vrlo kratkom vremenu poplavile nekoliko ulica i kuća u mjestima Bare, Špionica, Repatnica, Luke i Centar Srebrenika.

Općina Gračanica
Vodostaj rijeke Spreče je u porastu, nivo vode na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta je 410 cm (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava). Priobalno rijeka Spreča je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.
Zbog velike količine kišnih padavina 23. i 24. 04. 2014.god. nadošli su lokalni vodotoci rijeke Rašlje u D. Orahovici i poplavili oko 20 stambenih objekata. U prekidu je bila i jedna traka magistralnog puta M-4 Tuzla-Doboj u dužini od 300m od benzinske pumpe Nasko do raskršća za Petrovo. Štetu je pretrpjelo i 5 zanatskih i trgovinskih radnji. Odnesen je jedan pješački most u naselju Rijeka, kao i željezni pješački most na lokaciji Lučica koji je uz pomoć mehanizacije morao biti izvučen iz vode jer su naplavi koji su se stvorili na istome uzrokovali izlijevanje vode.
Stanje u jutarnjim satima se smiruje, voda se povlači iz poplavljenih stambenih i privrednih objekata. Voda se povukla i sa dijela magistralnog puta M-4 na kome se saobraćaj odvija usporeno zbog naplavnog matrijala na cesti.

Općina Doboj Istok
Rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 150 ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju. Ugroženo više stambenih i pomoćnih objekata u naselju Luke, MZ Klokotnica.

Općina Živinice
Rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 50 ha na lokalitetima Rudar, Barice, Suha i Šerići.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 0700 sati iznosio je 199, 63 m.n.m. u odnosu na mjerenje jučer u 0700 nivo je viši za 29 cm (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 76, 3 m3/s.