TUZLARIJE - BILTEN TK

23.04.2014.
Vlada TK
Sufinansiranjem deminirano milion m2


Vlada TK prihvatila je Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite i pregled aktivnosti u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona u 2013. godini. U toku 2013. godine obavljene su sve potrebne aktivnosti na pripremanju prostora, instaliranje opreme na terenu i u prostoru Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite, instaliranje softvera, tehnički prijem i kontrola rada instalirane opreme.

Tuzlarije


Aktivnosti na pripremi i zvaničnom puštanju u rad su u toku i bit će realizovani početkom 2014. godine. U 2013. godini uspješno je nastavljen projekat sufinansiranog deminiranja. Potpisan je ugovor o sufinansiranom deminiranju i donesena Odluka o udruživanju sredstava posebne naknade sa općinama: Čelić, Gradačac, Kalesija, Lukavac i Sapna, u zajedničkom projektu deminiranja.

Finansiranje projekata se vrši u omjeru: 90% donatorska sredstva EU, 5% TK i 5% općine, čime će se omogućiti deminiranje preko 715.000 m2 terena. U suradnji sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva TK, Rudnikom krečnjaka Vijenac, Sisecam Soda Lukavac, dogovoreno je sufinansiranje poslova deminiranje sumnjivih površina u krugu Rudnika krečnjaka „Vijenac“ koje su onemogućavale dalje razvijanje procesa
proizvodnje.

Projekti u Rudniku krečnjaka „Vijenac“ u Lukavcu su sufinansirani od Evropske Unije od 60%, Kantona od 10%) i Rudnika sa 30%, ukupne vrijednosti radova koje je izvela profesionalna kompanija „PRO VITA“ iz Orašja. Također je relizovan drugi projekt sufinansiranog deminiranja kroz koji je bilo uključeno 5 novih projekata između lokalne zajednice i Ambasade Njemačke.

Poslovi su realizovani na osnovu ranije potpisanog ugovora o partnerstvu sa profesionalnom kompanijom „DEMIRA“ e.V. Deutsche Minenräumer prema kojima je lokalna zajednica zajednički sufinansirala navedene radove sa 10 % ukupne vrijednosti. Na taj način su realizovani projekti na općinama Banovići, Gračanica i Gradačac.

Ukupno je kroz projekat sufinansiranog deminiranja deminirano 1.011.292, 40 m˛ uz ostvarenu korist TK u iznosu od 1.520.739, 10 KM.

Vlada je također donijela Programa rada Kantonalne uprave civilne zaštite i pregled aktivnosti u oblasti zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona za 2014. godinu.

Vlada TK prihvatila je Izvještaj o radu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za period 01.01. – 31.12.2013. godine sa Izvještajem o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK