TUZLARIJE - BILTEN TK

30.04.2014.
Ostale odluke donesene na 5. redovnoj sjednici Vlade TK


Vlada TK usvojila je Strateški plan za aktivnosti Ureda za internu reviziju Vlade Tuzlanskog kantona za period 2014 – 2016. godina kao i Godišnji plan rada Ureda za internu reviziju Vlade Tuzlanskog kantona za 2014. godinu.

Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o davanju saglasnosti JP “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj za učešće u postupku ispravke pogrešnog upisa u katastru nekretnina.

Vlada TK donijela je Odluku o dopuni Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka dodjele sredstava za participaciju u troškovima učešća i organizovanja sportskih takmičenja i manifestacija invalidskim sportskim klubovima i savezima Tuzlanskog kantona. Promjenama će biti omogućenopravdanje namjenskih sredstava.

Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica, utvrđeno je da invalidski sportski klub kantonalnog nivoa, ima pravo na participaciju u troškovima učešća na sportskim takmičenjima i manifestacijama, odnosno u organizovanju i održavanju sportskih takmičenja i manifestacija u invalidskom sportu. Na osnovu dosadašnjeg iskustva u postupku provođenja javnog poziva u cilju prikupljanja zahtjeva za dodjelu finansijskih sredstava invalidskim sportskim klubovime kantonalnog nivoa utvrđeno je prilikom kontrole namjenskog utroška da je nemoguće prihvatiti njihovo pravdanje, s obzirom da isto nije bilo predviđeno Odlukom.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za realizaciju Projekta podizanja jedinstvenih spomen obilježja šehidima - poginulim borcima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine u ratu 1992. - 1995. godine.
Vlada TK donijela je Odluku o odobravanju sredstava sa pozicije “Tekuća rezerva”. Odobrena su finansijska sredstva u iznosu od 17.424, 90 KM Uredu za zajedničke poslove kantonalnih organa, na ime nabavke Opreme za strukturno kablovski sistem za ugradnju u zgradu Rudnika Kreka, zgrada Društvenog standarada, radi preseljenja kantonalnih organa uprave.

Vlada TK donijela je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju uslova i kriterija za imenovanja u regulirane organe.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o raspisivanju oglasa i utvrđivanju teksta oglasa radi popunjavanja upražnjenih pozicija predsjednika i članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom. Oglas će biti raspisan zbog popunjavanja upražnjenih pozicija predsjednika i članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom. To su Koksno-hemijski kombinat“ d.d. Lukavac, „Livnica čelika“ d.o.o. Tuzla, „Polet“ d.d. Tuzla i „Tvornica transportnih uređaja“ d.d. Tuzla.

Vlada TK donijela je Odluku o prihvatanju teksta Protokola o međusobnoj saradnji koji će se zaključiti između Vlade Tuzlanskog kantona i Radio - televizije Tuzlanskog kantona. Riječ je o protokolu kojim je obuhvaćeno praćenje rada i privrede općina na području TK, uobličenih u jednu TV emisiju za jednu općinu u trajanju do 45 minuta, što znači 13 emisija sa područja 13 općina Tuzlanskog kantona.

Vlada TK razmatrala je Informaciju o mogućnosti naplate bankarske garancije za d.d. “Tvornica transportnih uređaja” Tuzla te je formirala stručni tim sa zadatkom da u ime Vlade Tuzlanskog kantona kao nosioca ovlaštenja i obaveza vlasnika državnog kapitala, po zahtjevu punomoćnika „TTU“ d.d. Tuzla Miralema Porobića, advokata iz Tuzle, sagleda i preispita mogućnost naplate potraživanja „TTU“ d.d. Tuzla a na osnovu dokumentacije koju će Timu staviti na raspolaganje punomoćnik „TTU“ d.d. Tuzla.

Vlada TK donijela je Odluku o prihvatanju naplate potraživanja prenosom dionica. Odlukom je prihvaćeno da se naplata dijela potraživanja odobrenom “Dasozem” d.j.l. Tuzla, iz sredstava Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona u visini od 50.000, 00 KM prenosom dionica na Tuzlanski kanton. Naplata dijela potraživanja vršit će se od garanta kredita “Asea” d.o.o. Tuzla, prenosom 22 dionice po minimalnoj cijeni u iznosu 210, 00 KM po dionici, a što ukupno iznosi 4.620, 00 KM.

Vlada TK donijela je Preporuke medijske komunikacije Vlade Tuzlanskog kantona. Riječ je smjernicama za rad i djelovanje a pripremljene su u skladu sa 2004. godine usvojenom Strategijom informisanja i prilagođene trenutnoj situaciji. Cilj dokumenta je unaprjeđenje komunikacije a ne bilo kakav vid cenzure. U sadržaju se polazi od teorijskih postavki koje bi trebale pomoći boljem razumijevanju komunikacijskog odnosa članova Vlade prema medijima. Pored toga predstavljena je organizacijska postavka, uloga i ciljevi kao i razlozi za takvu organizaciju te mogućnosti unaprjeđenja rada. Preporuke će biti objavljene na zvaničnoj web stranici Vlade Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK