TUZLARIJE - BILTEN TK

28.04.2014.
Odnosi Vlada TK - Plenum
Uspostava direktne komunikacije sa ministarstvima


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Izvještaj o mogućnostima i načinima implementacije zahtjeva Plenuma građanki i građana TK i Udruženja nezaposlenih lica. Izvještaj sadržava odgovore na zahtjeve koje je obradilo deset ministarstava u okviru svojih nadležnosti.

Tuzlarije


Zahtjevi upućeni Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice tiču se, između ostalog, deponija, uvođenja IPPC dozvola za velike zagađivače, obeštećenja naseljenih mjesta koja trpe najveće zagađenje od „Termoelektrane“ Tuzla, toplifikacije gradova i legalizacije objekata.

Kada je u pitanju resor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahtjevi su bili usmjereni ka stavljanju van snage odredbi Zakona o šumama TK kao i regulative vezane za vodnu naknadu.

Iz oblasti Ministarstva razvoja i poduzetništva obrađeni su zahtjevi upućeni od strane Udruženja “Spas u radu” dok je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak odgovorilo na pitanja nekoliko udruženja građana i Plenuma građana i građanki TK.

Zahtjevi upućeni Ministarstvo za boračka pitanja odnose se na komunikaciju sa koordinacijama boračkih organizacija općina Tuzla i Živinice te Udruženjem nezaposlenih lica „Spas u radu“.

Izvještaj također sadrži i odgovore na zahtjeve Plenuma građanki i građana Tuzlanskog kantona i Udruženja nezaposlenih lica koji su u nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave kao i odgovore na zahtjeve Udruženja nezaposlenih lica upućenih Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Zahtjevi Plenuma građana i građanki TK i Udruženja nezaposlenih lica, koji se odnose na djelokrug rada MUP-a TK također su uvršteni u ovaj Izvještaj kao i odgovori Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva zdravstva. Tekst izvještaja bit će objavljen na stranici Vlade Tuzlanskog kantona.

Vlada TK također je prihvatila Izvještaj Tima Vlade Tuzlanskog kantona za razmatranje zahtjeva Sindikata, Udruženja poslodavaca TK, Privredne komore i Obrtničke komore TK. Prema izvještaju, Tim je odgovorio na svaki upućeni zahtjev a izvještaj će također biti objavljen na web stranici Vlade TK.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK