TUZLARIJE - BILTEN TK

08.05.2014.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite
Stručne komisije određuju prioritete za otklanjanje poslijedica klizanja tla


Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata bilo je slijedeće:

Na području Tuzlanskog kantona ovoga jutra saobraćaj se odvija po pretežno suhom kolovozu. Zbog klizišta, magistralni put M – 4 Tuzla – Kalesija, je zatvoren za saobraćaj.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 199, 90 m.n.m., u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 9 cm (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 77 m3/s.

Općina Gračanica
Vodostaj rijeke Spreče je u opadanju i trenutno iznosi 332 cm. Površina poplavljenog priobalnog zemljišta je smanjena za 20 ha i trenutno je poplavljeno oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Doboj Istok
Pod vodom je oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Kalesija
U naselju Donji Rainci pod vodom je oko 90 Ha poljoprivrednog zemljišta

Općina Gradačac
Prijavljena 3 nova klizišta: u zaseoku Rakija, u Donjoj Zelinji i Donjim Srnicama.

Općina Srebrenik
Prijavljena 3 klizišta:
- u naselju Brnčeni, ugrožen jedan stambeni objekat,
- u naselju Bare, ugrožen jedan stambeni objekat,
- u naselju Ćojluk, ugrožen put prema istoimenom naselju.

Općina Kalesija
Klizište u MZ Seljublje ugrožava jedan stambeni objekat.

Općina Sapna
Odron zemlje na regionalni put Zvornik-Sapna-Priboj na dijelu ispod Goduša. Saobraćaj se odvija jednom trakom bez zastoja jer je frekventnost saobraćaja mala.

Tuzlarije


Općina Tuzla
U proteklih 7 dana na području općine Tuzla prijavljeno je više desetina klizišta na različitim lokacijama. Formirane su tri stručne komisije koje obilaze teren i određuju priroritete za otklanjanje poslijedica klizanja tla.

VJ na području TK u protekla 24 sata, pored nekoliko tehničkih, imale su i tri intervencije na gašenju požara i to PVJ Tuzla je imala intervenciju na gašenju manjeg požara u stambenom objektu u naselju Mihatovići, VJ Gradačac je u protekla 24 sata imala intervenciju na gašenju požara na privatnom motornom vozilu u centru grada. VJ Kalesija je gasila požar na privatnom motornom vozilu u naselju Gornja Kalesija. Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

„A“ tim civilne zaštite za preuzimanje i uništavanje NUS-a FUCZ/KUCZ Tuzla, vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a na području općine Gradačac.