TUZLARIJE - BILTEN TK

06.05.2014.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra CZ
U 25 MZ prijavljeno oštećenje makadamskih puteva
Tuzlarije


Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata bilo je slijedeće:
Na području Tuzlanskog Kantona ovoga jutra saobraćaj se odvija po pretežno suhom kolovozu. Zbog klizišta, magistralni put M – 4 Tuzla – Kalesija, je zatvoren za saobraćaj.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 199, 94 m.n.m., u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je viši za 32 cm (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 77 m3/s.

Općina Gračanica

Dana 05.05.2014. godine je održana vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj je razmatran izvještaj o posljedicama poplava i klizišta, te poduzetim mjerama na zaštiti ljudi i materijalnih dobara na području općine Gračanica na dane 04.05. i 05.05.2014. godine. Na osnovu prijedloga štaba, Općinski načelnik Nusret Helić donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode uzrokovane poplavama i klizištima na području općine Gračanica.

Na području općine Gračanica, rijeka Spreča je poplavila oko 150 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Spreče u 07, 00 sati na mjernom mjestu Karanovac bio je 416 cm (na 300 cm se poduzimaju mjere zaštite od poplava).

Prijavljeno je 10 klizišta u MZ Donja Orahovica, MZ Gornja Orahovica, MZ G. Doborovci, MZ Prijeko Brdo, MZ Rašljeva, MZ Stjepan Polje, MZ Škahovica.

U 25 MZ prijavljeno je oštećenje makadamskih puteva.

Općina Doboj Istok

Na području općine Doboj Istok, pod vodom je oko 200ha poljoprivrednog zemljišta. Prijavljeno je 5 klizišta i 2 odrona uslijed čega je ugroženo 2 stambena i više pomoćnih objekata i nekoliko lokalnih putnih komunikacija.

Općina Kalesija

Prema izvještaju OSCZ Kalesija, u naselju Donji Rainci došlo je od priobalnog izlijevanja rijeke Spreče. Vodostaj rijeke Spreče u 7, 00 sati u na mjernom mjestu Gojčin bio je 195 cm. Regionalni putni pravac Kalesija-Gojčin je zatvoren za mala vozila.

Na području općine Kalesija prijavljeno je pokretanje 9 klizišta, i to u MZ Tojšići 3 klizišta, u naselju Lipovice 3 klizišta, Rainci G. 2 klizišta i Memići 1 klizište.

Općina Kladanj

Na području općine Kladanj evidentirano je 5 klizišta u naseljima Gojsalići, kod vodovodnog postrojenja u Stuparima, naselje Vitalj i samom Kladnju.

Općina Živinice

Na području općine Živinice rijeka Spreča je poplavila priobalno 10 ha poljoprivrednog zemljišta. U naselju G. Dubrave, došlo je do aktiviranja jednog klizišta.

VJ općine Srebrenik

U toku protekla 24sata Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik je imala 3 intervencije na na crpljenju vode u MZ Tinja, MZ Špionica i naselje Kiseljak.
Općina Tuzla „A“ tim civilne zaštite za preuzimanje i uništavanje NUS-a FUCZ/KUCZ Tuzla, vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a na području općine Tuzla