TUZLARIJE - BILTEN TK

06.05.2014.
Radni sastanak održali predstavnici Vlade TK i Univerziteta u Tuzli

Jučer je u Rektoratu Univerziteta u Tuzli upriličen radni sastanak menadžmenta Univerziteta sa premijerom Vlade Tuzlanskog kantona, prof. dr. Bahrijom Umihanićem i ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, prof. dr. Mirsadom Kunićem.
Tokom sastanka, razgovaralo o upisnoj politici i politici finansiranja za akademsku 2014/15. godinu, pitanjima koja se odnose na potrebe donošenja novog zakona o visokom obrazovanju, usvajanju izmjena Statuta Univerziteta, donošenju novih standarda i normativa visokog obrazovanja, te postupku akreditacije Univerziteta.

Tuzlarije



„Formirane su komisije koje će raditi na izradi upisne politike i politike finansiranja za akademsku 2014/15. godinu, sada utvrđujemo rokove koji će morati biti kratki kako bismo na vrijeme uspjeli da raspišemo konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Tuzli“, istakao je rektor Halilović.
Na sastanku je naglašeno da je izrada Strategije visokog obrazovanja i akreditacija Univerziteta neki od prioriteta koje treba hitno rješavati. Zaključeno je da se problemi javljaju i u finansiranju Univerziteta, te da će se tim problemima u narednom periodu obratiti posebna pažnja kako bi se iznašlo najbolje rješenje tog problema.

„Ovdje smo da iskažemo podršku rektoru, prof. dr. Enveru Haliloviću i menadžmentu Univerziteta. U dosadašnjem dijelu naših razgovora dostigli smo visok stepen suglasnosti, iskreno se nadam da ćemo u naredni mjesec, dva uspješno riješiti nekoliko od ovih akceptiranih problema", kazao je prof.dr. Bahrija Umihanić, premijer Tuzlanskog kantona.


Izen Hajdarević