TUZLARIJE - BILTEN TK

04.05.2014.
Na području TK zabilježene poplave, klizišta, odroni
Vodostaj na brani Modrac porastao za 5 cm

Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata bilo je slijedeće:

Vodostaj na brani HA Modrac u 17, 00 sati iznosio je 199, 38 m.n.m., u odnosu na mjerenje jutros u 07, 00 nivo je viši za 5 cm (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 75, 7 m3/s.

Poplave

Općina Gračanica
Na području općine Gračanica, rijeka Spreča je poplavila oko 120 Ha poljoprivrednog zemljišta. Lokalni vodotoci su na granici izlijevanja. Na dva lokaliteta, MZ Lohinja i TC Etna, voda prelazi preko magistralnog puta, saobraća se otežano. Vodostaj rijeke Spreče u 15, 00 sati na mjernom Kranovac bio je 410 cm (na 300 cm se poduzimaju mjere zaštite od poplava)

Općina Doboj Istok
Na području općine Doboj Istok, pod vodom je oko 200 Ha poljoprivrednog zemljišta. U naselju Klokotnica u vodenom okruženju nalazi se nekoliko poslovnih objekata.

Općina Gradačac
Na području općine Gradačac na nekoliko lokacija došlo je do izlijevanja lokalnih vodotoka. U naselju Kerep, uslijed izlijevanja potoka Zeljinka i Međićka ugroženo je nekoliko stambenih objekata a saobraćaj na regionalnom putu Kerep – Zelinja odvija se otežano.
Također, na regionalnom putu Gradačac – Ormanica, dionica Kerep – Ormanica, uslijed izlijvanja rijeke Mala Tinja, saobraćaj je u prekidu. Na putnom pravcu Gradačac – Srnice Donje – Gračanica također radi izlijevanja Male Tinje saobraćaj je u prekidu. Na ovom lokalitetu nekoliko stambenih objekata je ugroženo poplavama.

Na križanju magistralnog puta Tuzla – Orašje i regionalnog puta Ormanica – Gradačac došlo je do izlijevanja Male Tinje i otežanog saobraćaja na ovoj dionici puta.

Općina Kalesija
Prema izvještaju OSCZ Kalesija, u naselju Donji Rainci došlo je od priobalnog izlijevanja rijeke Spreče. Vodostaj rijeke Spreče u 14, 00 sati u na mjernom mjestu Gojčin bio je 150 cm.

Općina Živinice
Prema informacijama iz OSCZ Živinice, rijeka Spreča se izlila na dva lokaliteta i ugrozila lokalne putne pravce. Radi se o naseljima Šerići i naselju Sokak u blizini stočne pijace. Ekipe OSCZ su na terenu radi procjene stanja.

Klizišta

Općina Kalesija
Dana 04.05.2014. godine, oko 07, 20 sati uslijed klizanja tla došlo je do potpunog prekida magistralnog puta M – 4 Tuzla – Kalesija u naselju Babajići. Ekipe OSCZ su izašle na teren radi utvrđivanja stanja i sanacije oštećenog dijela puta.

Tuzlarije
Šire se pukotine na asfaltu


Općina Tuzla
Dana 04.05.2014. godine, u naselju Moluhe, u ulici Fikreta Salihovića kod broja 287 došlo je do aktiviranja klizišta i slijeganja tla. Klizište je presjeklo glavni vod vodovodne mreže i putnu komunikaciju koja vodi do gradskog odlagališta smeća.

Tuzlarije


Tuzlarije


Ostalo

Općina Tuzla
Dana 04.05.2014. godine, na vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Tuzla donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog poplava, klizišta i slijeganja zemljišta na području općine Tuzla. Odluka je donesena u 15:00 sati.

Priredio(la): Izvještaj KO Civilne zaštite