TUZLARIJE - BILTEN TK

09.05.2014.
Polaganjem vijenaca obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan ljiljana

Tuzlarije


Prije tačno 69 godina, 9. maja 1945. godine, u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija fašističkih snaga. Od tada se taj dan obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. Miroljubivi ljudi danas sa žalošću konstatuju da fažizam nije pobijeđen, on se u manjem ili većem obliku povremeno javlja. Prije nepune dvije decenije na našim prostoprima imali smo ponovo agresiju, ubijanje civila, masovne grobnice, logore i progone domicilnog stanovništva.

Tuzlarije


Zbog zla koje rađaju fašističke, nacionalističe i rasističke ideje, jasna je potreba da se o borbi protiv negativnih pojava govori.

Na Slanoj Banji, mjestu koje svjedoči o dužini antifašističke borbe u Tuzli, danas su položeni vijenci žrtvama fašizma, kako vojnim tako i civilnim.

Tuzlarije


Poštovanje su odali predstavnici kantonalne i općinske vlasti Tuzle, brojnih organizacija i udruženja koja njeguju tradiciju, podsjećaju na one koji su izgubili život braneći našu zemlju, učesnici u minulim ratovima, porodice žrtava i drugi.

Tuzlarije


Cvijeće je položeno na spomen obilježja na Trnovcu, ispred biste Tita i narodnim herojima iz 1941- 1945, antifašističkim borcima 1941-1945, antifašističkim borcima 1992 – 1995, Zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama rata.

Tuzlarije


Nakon polaganja cvijeća, intoniranja državne himne, odavanja počasti minutom šutnje, proučenom fatihom i molitvom, prigodne govore održali su Mehmed Pirić u ime udruženja boraca, Šemsudin Muminović, dobitnika priznanja "Zlatni ljiljan" i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Tuzlarije


Osim Dana pobjede nad fašizmom danas je također obilježen i Dan zlatnih ljiljana i Dan Evrope.

S.M.