TUZLARIJE - BILTEN TK

08.06.2008.
Vlada TK
Podrška deminiranju

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je tekst Memoranduma o razumijevanju i dala saglasnost premijeru Tuzlanskog kantona da sa Međunarodnim fondom za deminiranje i pomoć žrtvama mina potpiše ovaj Memorandum.

Memorandumom je predviđeno da se 100 000 KM koja su u budžetu Kantona planirana na poziciji Kantonalne uprave civilne zaštite iskoriste za sufinansiranje deminiranja.
Ovo je rezultat razgovora koje je Kantonalna uprave civilne zaštite organizovala sa predstavnicima svih općina Tuzlanskog kantona, premijerom Tuzlanskog kantona Enesom Mujićem, šefom Ureda Fondacije za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) Romanom Turšićem i predstavnicima BH MAC-a o zajedničkom angažmanu na poslovima deminiranja u Tuzlanskom kantonu.
ITF je naime izrazio spremnost da uloži dvostruka sredstva koja za deminiranje izdvoji lokalna zajednica odnosno Kanton i općine.
Riječ je o slovenačkoj Fondaciji koja je u BiH prisutna već 10 godina i u tom periodu preko ove Fondacije u BiH je realizovano 110 miliona dolara donatorskih sredstava i očišćeno 36 miliona metara kvadratnih terena.

Inače, ova Fondacija ima ekskluzivno pravo da posreduje u realizaciji donacija Sjedinjenih Američkih Država, namijenjenih za deminiranje na Balkanu.

Iskustva širom BiH pokazuju da je zajedničko obezbjeđenje sredstava lokalne zajednice i ITF-a izuzetno efikasan model koji privlači i sredstva drugih donatora.
Svi predstavnici općina su izrazili spremnost da učestvuju u ovom projektu.
Nakon što bude potpisan Memorandum o razmijevanju između Vlade Kantona i ITF-a, to će biti učinjeno i sa svim zainteresovanim općinama.
Izdvojena sredstva bit će iskorištena za deminiranje u skladu sa usvojenom listom prioriteta odnosno Programom deminiranja Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.

Priredio(la): S.M.