TUZLARIJE - BILTEN TK

19.05.2014.
Informacija Kantonalnog štaba civilne zaštite o stanju na terenu
U cijelom Tuzlanskom kantonu stanje izuzetno teško

Vodostaj na brani HA Modrac u 13, 00 sati iznosio je 201, 04 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m., što znači da je visina preliva 1, 04 metara. Vodostaj opada 2 - 3 cm na sat. Ispust je 205 m3/s.

Stanje na putevima:

M-18 Kladanj-Olovo - Zbog sanacije mosta preko Ujića rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-4 Tuzla-Zvornik - Zbog aktiviranja klizišta u mjestu Babajići, saobraćaj putničkih vozila i autobusa odvija se jednom trakom, dok teretna vozila koriste obilazne pravce.
M-18 Tuzla-Ugljevik - Saobraća se otežano jednom trakom, ne preporučuje se za teretna vozila.
M-4 Simin Han-Kalesija - Zbog izvođenja radova u mjestu Čaklovići saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-471–LUKAVAC-BANOVIĆI, put je neprohodan, uzrokovane puštanjem veće količine vode iz brane. Voda se povukla u korito i radi se na sanacija trupa ceste zbog oštećenja vodom. Trenutna alternativa je kroz naselje Tabaci. Na ovoj cesti je aktivno klizište u blizini brane Modrac koje se kontinuirano uklanja sa saobraćajnice. Potpuna sanacija je u narednom periodu, a ovim klizištem ugrožen je i jedan stambeni objekat. Dionica raskršće u Mosorovcu – Babice je otežano prohodna zbog oštećenja na mostu na rijeci Turiji, trenutno se radi na sanaciji oslonaca mosta. Most je prohodan za automobile. Pojavila su se i nova klizišta u dijelu prema Treštenici koja takođe prijete da ugroze ovu komunikaciju. Na tim dionicama a iz navedenih razloga koristi se jedna traka. Ekipe raščišćavaju oštećenja.

R-469-ŽIVINICE-BANOVIĆI-RIBNICA, prohodan, a od Banovića do Ribnice bilo je odrona koji su u toku dana 17.05.2014 očišćeni, dok se i dalje nastavljaju radovi na potpunoj sanaciji ceste.

R-469-ŽIVINICE-MEĐAŠ, nije prohodan, jer je nakon povlačenja vode ustanovljeno veliko oštećenje kolovoza na dionici kod sprečkog mosta. Sanacija je moguća tek nakon povlačenja vode. Čim se stvore uslovi cesta će biti sanirana i puštena. Ova dionica je sa obje strane do oštećenja potpuno prohodna.

R-456 PREVILE-HUMCI–ŠIBOŠNICA, prohodan- ali otežan zbog pojave većeg broja klizišta. Na dijelu ove ceste koristi se jedna traka. Ekipe putne operative nastavljaju raditi na potpunom raščišćavanju kolovoza.

R-458 ČELIĆ-PUKIŠ, prohodan-nanosi koji su uzrokovani većom količinom vode su očišćeni, dionica se redovno održava.
Dio ceste Simin Han - Gornja Tuzla - Površnice je prohodan uz otežano odvijanje saobraćaja od Gornje Tuzle do Površnica zbog većeg broja klizišta. Radi se na raščišćavanju.

R-456 PRIBOJ-SAPNA, otežano prohodan zbog pojave više klizišta na kompletnoj dionici. U većem dijelu ove ceste koristi se jedna traka i saobraćaj se reguliše naizmjenično. Na ovoj dionici radi nekoliko ekipa putne operative na raščišćavanju kolovoza. Oštećenja ceste su velika, a i odroni i klizišta tako da će sanacija ove ceste trajati mnogo duže nego na drugim regionalnim cestama. Za nekoliko klizišta će se morati uraditi projektna dokumentacija za sanaciju.

Tuzlarije


LOKALNI-PRIBOJ-TEOČAK je prohodan, a u jednom dijelu jednom trakom, zbog pojave klizišta i odrona koji se raščišćavaju na onim dionicama gdje je to moguće.

R-459 TUZLA-DOKANJ je prohodan naizmjenično jednom trakom. Radovi na uspostavi prohodnosti puta su stalno aktivni radi održavanja prohodnosti obzirom da je klizište i dalje aktivno.

R-459 TUZLA-DOKANJ je prohodan u ostalom dijelu i to na dionici ceste od Doknja preko Šibošnice do Čelića uz napomenu da je odvijanje saobraćaja otežano zbog mnogo klizišta zbog kojih se u dijelu ove dionice saobraćaj odvija jednom trakom, a u mjestu Brnjik saobraćaj preko mosta na rijeci Šibošnici se odvija uz poseban režim iz razloga oštećenja mosta. Stvarno oštećenje mosta će se ustanoviti nakon povlačenja vode i isti će se sanirati.

R-460 GRAČANICA-BUKVA-SRNICE, prohodan je samo za automobile. Uzrok ograničenog protoka saobraćaja je klizišta koja su ugrozila dio kolovoza na stacionaži 5+500 i 17+500 KM.
(ekipe putne operative će raditi na stavljanju u funkciju cijele dionice ovog puta)

R-465a KEREP-ZELINJA, je prohodan, voda se povukla sa kolovoza. Na ovoj dionici je u pojavi niz manjih klizišta i odrona koja u ovom momentu ne ugrožavaju saobraćaj jer se ista uklanjaju.

R-462 ORMANICA-GRADAČAC-SLATINA, prohodan, voda se povukla sa kolovoza. Na ovoj dionici su dva klizišta na stacionaži 7+500 do 8+200 koja u ovom momentu ne ugrožavaju saobraćaj jer se ista redovno održavaju.

R-463 GRADAČAC-TRAMOŠNICA, prohodan, nanosi koji su uzrokovani većom količinom vode su očišćeni, dionica se redovno održava.

R-461 BUKVA-SREBRENIK, prohodan, nanosi i odroni koji su uzrokovani većom količinom vode su očišćeni, dionica se redovno održava.

R-461a SREBRENIK -ORAHOVICA, prohodan- nanosi, klizišta i odroni koji su uzrokovani većom količinom vode su očišćeni, dionica se redovno održava.

KLOKOTNICA-LUKAVICA-KAPETANI, prohodan- nanosi, klizišta i odroni koji su uzrokovani većom količinom vode su očišćeni, dionica se redovno održava.

KALESIJA-SAPNA je prohodan, a koristi se samo jednom saobraćajnom trakom u dijelu prevoja Pasiji grobovi, koji je povremeno i u potpunom prekidu jer se stalno obrušava velika količina zemljišta i stabala. Ovdje je bitno spomenuti da je na samom prevoju došlo do odrona jedne trake u dubini i do 3 metra, što prijeti potpunom zatvaranju puta jer se radi o klizištu ogromnih razmjera. Ekipe putne operative su stalno na terenu i rade na otklanjanju posledica elementarnih nepogoda.

R-470 TUZLA-DUBRAVE, prohodan. Ekipe putne operative su u toku dana 17.05.2014 očistile odron, ali se očekuju nove količine zemlje na kolovoz što može ponovo ugroziti jednu traku ceste. Ekipe su na terenu i odma će izvršiti raščišćavanje ako se desi novo klizanje zemljišta. Na ovoj dionici prijeti i novo klizište.

Regionalni put R-455a SVATOVAC-ŽIVINICE-ZELENIKA, prohodan-nanosi, klizišta i odroni koji su uzrokovani većom količinom vode su u većem dijelu očišćeni, dionica se redovno održava.

Tuzlarije


Općina Kalesija
U toku noći iseljene 3 porodice zbog klizišta iz MZ Jajići.

Općina Gračanica

Vodostaj na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta je u opadanju. Još uvjek je cijela Sprečanska dolina poplavljena. Komisija za procjenu šteta je na terenu. U MZ Prnjavor formirano je jezero koje prijeti cijelom naselju. Crveni križ općine u sadejstvu sa nevladinim organizacijama i Merhametom prikuplja neophodne namirnice i ostale potrepštine i redovno odvozi na teren na najugroženija područja.

Općina Živinice

Na području općine Živinice, na lokalitetu Maline, angažovana mehanizacija i ljudstvo, koji rade na osposobljavanju pruge na relaciji Banovići – Živinice. Nadležne službe počele su dezinfekciju poplavljenih očišćenih objekata.

Općina Gradačac

Pokrenuto klizište u Zelinji Donjoj ugrožena dva stambena objekta.

Tuzlarije


Općina Teočak

Došlo je do pojave dva nova klizišta i to u MZ Centar (ugrožen jedan stambeni objekat) i MZ Bilalići-Uzanovići (ugrožen jedan stambeni objekat)

Općina Tuzla

Pokrenuto klizište u Donjim Breškama, jedan stambeni objekat ugrožen.

Općina Sapna

U toku dana biće upućena cisterna sa pitkom vodom i 20 pripadnika OSBiH koji će biti radno angažovani na području ove općine.

Doboj Istok

Na području općine aktivirano 5 novih klizišta, oštećen je jedan objekat, tri objekta su direktno oštećena i prekinut putni pravac na relaciji Klokotnica – Močilo.

Tuzlarije


Poduzete mjere: Saniran jedan putni pravac u Klokotnici (postavljeni šipovi i izvršena privremena sanacija), Dom zdravlja provodi dezinfekciju terena, pušten u promet magistralni put Klokotnica – Doboj. Redovno se prati higijenska ispravnost vode za piće. Zabranjena je upotreba vode iz gradskog i svih lokalnih vodovoda. Pomoć u hrani i higijenskim paketima je poslata u grad Doboj, Maglaj, naseljena mjesta u Doboju – Potočani, Ševarlije, Pridjel i Čivčije.

Javni red i mir na području Tuzlanskog kantona je narušen 3 puta (2x na području općine Kalesija i 1X na području općine Kladanj)

Tuzlarije


Evidentirano je 9 krivičnih dijela (4 teške krađe, 1 teška krađa u pokušaju, 1 oduzimanje tuđe pokretnine, 1 prijevara, 1 šumska krađa, 1 izazivanje opće opasnosti).
Prema informacijama iz MUP-a TK, niti jedno krivično djelo nije u vezi sa pojavom klizišta.
Evidentirana 1 saobraćajna nezgoda u kojoj je jedno lice povrijeđeno gdje se ljekari nisu izjasnili o stepenu povreda)
Evidentirano je i 7 ostalih događaja (1 požar u ulici Alije Ibrića u Tuzli, prema prvim procjenama uzrok je nehat i nepažnja. Prouzrokovana manja materijalna šteta).

Tokom protekla 24 sata na UKC Tuzla nije bio slučajeva koji su hospitalizirani kao posljedica klizišta ili poplava na području našeg kantona.

Nakon povlačenja vode stanje na elektrodistributivnim objektima se u znatnoj mjeri normalizuje. Veliki broj kvarova je otklonjen, a smanjuje se i broj novoprijavljenih kvarova.
Bez snabdijevanja električnom energijom je oko 660 kupaca na podruju Tuzlanskog kantona i to u općinama Ttuzla, Lukavac, Teočak i Gračanica.
U Tuzli bez električne energije su građani u naseljima Toromanovići i Cviljevina
U Lukavcu električne energije nema u naselju Krtova.
U Teočaku električne energije nema u naselju Obršine
U Gračanici električne energije nema u naselju Prnjavor.

Tuzlarije


Održana je sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona. Štab je analizirao cjelokupnu situaciju na području našeg kantona te donio više Odluka, kojima se nastoji pomoći svim onim strukturama koje rade na otklanjanju posljedica i preveniranju nastajanja dalje štete.

Odobreno je 10.000 KM zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, za nabavku opreme i sredstava za obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kao i za kontrolu higijenske ispravnosti vode za piće na području Tuzlanskog kantona.Prednost u provođenju navedenih poslova imaju objekti obrazovanja.
200 litara dizel goriva iz robnih rezervi Tuzlanskog kantona odobreno je za pomoć Crvenom križu Tuzlanskog kantona u obavljanju poslova pružanja pomoći općinama na području Tuzlanskog kantona, a 400 litara dizel goriva iz robnih rezervi Tuzlanskog kantona Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona zbog povećane potrebe rada na terenu u obavljanju poslova sigurnosti građana i imovine i putnih komunikacija.

Tuzlarije


Zadužuju se poljoprivredni proizvođači vlasnici atomizera da navedena sredstva stave na raspolaganje OŠCZ za provođenje dezinfekcije i rad na području općine.
Zadužuju se veterinarske stanice da svoje kapacitete stave na raspolaganje OŠCZ za potrebe DDD i zbrinjavanja uginulih životinja.


Zadužuju se OSCZ da za potrebu DDD angažiraju sve kapacitete domova zdravlja, pravnih lica i Zavoda za javno zdravstvo TK.
Zadužuje se Crveni krst TK da preko općinske organizacije CK Živinice izvrši preuzimanje i dalju raspodjelu viška roba koje su građani dostavili u Vojnu bazu u Dubravama.
Zadužuje se CK TK da napravi informaciju o robama koje su preko njih upućene prema općinama i građanima i svakodnevno dostavljaju informaciju o navedenoj raspodjeli.
Obavijestiti OŠCZ da u vojnoj bazi u Dubravama mogu preuzeti po 1.000 l flaširane vode za piće za potrebe pružanja pomoći građanima i 2.000 l CK TK
Zadužuje se RO BH MAC-a da uspostavi aktivnu suradnju sa Direkcijom cesta TK, OŠCZ i budu prisutni na terenu i u suradnji sa KUCZ osiguraju uklanjanje MES-a, NUS-a da bi se izvršila sanacija puteva.

Zadužuje Ministarstvo za socijalnu politiku i povratak da pripremi Informaciju o stanju o centrima u koje su smješteni građani izmješteni zbog poplava i klizišta sa mjerama za poboljšanje stanja.
Zadužuje se direktor Kantonalne uprave za inspekcije da osigura vozilo za prijevoz 1, 5 t Izosana iz Sarajeva koji će preuzeti predstavnici CK TK i staviti na raspolaganje Zavodu za javno zdravstvo TK za potrebe dezinfekcije.

Nepomena, fotografije u prilogu nasale su 17.maja 2014. godine, uglavnom uz jezero Modrac.