TUZLARIJE - BILTEN TK

09.06.2008.
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove
Najava aktivnosti u junu mjesecu


Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona distribuirana su dva saopštenja za javnost u kojima Uprava najavljuje svoje aktivnosti aktivnosti na suzbijanju nelegalne trgovine stočnim grlima u mjesecu junu 2008. godine, kao i vršenje nadzora u javnim i privatnim zdravstevnim ustanovama i apotekama, odnosno u privatnim stomatološkim ordinacijama i privatnim i javnim apotekama na području Tuzlanskog kantona. Oba saopštenja prenosimo u cijelosti.




B O S N A I H E R C E G O V I N A
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
T U Z L A N S K I K A N T O N
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


U skladu sa Programom rada Vlade Tk-a, odnosno, Programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, a kao nastavak kontinuiranih aktivnosti na suzbijanju nelegalne trgovine stočnim grlima u mjesecu junu 2008.godine, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona u punom kapacitetu planiraju izvršiti pojačane aktivnosti na kontrole rada stočnih klaonica i svih mesnica i drugih prodajnih mjesta na kojima se vrši promet i distribucija svježeg mesa i mesnih prerađevina. Gore pomenuti pojačani nadzor bit će proveden od strane mješovitih timova Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i pripadnika MUP-a TK-a na prostoru svih 13 općina Tuzlanskog kantona.

I U toku kontrole STOČNIH KLAONICA nadzirat će se sljedeća dokumentacija i materijalno-pravne predpostavke za obavljanje ove djelatnosti:

1. Odobrenje za rad i Rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uslova (fizička lica),
2. Rješenje o upisu u Sudski registar i Rješenje o ispunjavanju minimalnih uslova (pravna lica),
3. Rješenje o registraciji za klanje životinja,
4. Registar klanja životinja (ušna markica, stočni pasoš, dokument o prijavi kretanja i veterinarski certifikat).

a) U slučajevima da objekat nije registrovan od strane nadležnog ministarstva, vlasniku objekta za učinjeni prekršaj po članu 93. stav 3. Zakona o veterinarstvu u BiH («Sl.glasnik BiH», broj: 34/02) izdaje se prekršajni nalog 430, 00 KM, a za pravno lice u visini od 4.350, 00 KM i odgovorno lice u pravnom licu u visini od 1.740, 00 KM.
b) Izreći će se zabrana rada i pečaćenje objekata, kao i
c) Oduzimanje predmeta i roba koje nemaju prateću dokumentaciju.

II U toku kontrole MESNICA i drugih prodajnih mjesta koja vrše promet svježeg mesa i mesnih prerađevina nadzirat će se slijedeća dokumentacija i materijalno-pravne predpostavke za obavljanje ove djelatnosti:

1. Odobrenje za rad i Rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uslova (za fizička lica),
2. Rješenje o upisu u Sudski registar i Rješenje o ispunjavanju minimalnih uslova (za pravna lica),
3. Dokaz o obilježavanju mesa i organa životinja nakon veterinarsko-zdravstvenog pregleda (pečat),
4. Potvrda o zdravstvenom stanju pošiljki životinjskog porijekla do krajnjeg odredišta (Obrazac 2a).

a) U slučajevima da u trgovini meso i organe zaklanih životinja ne prati potvrda 2a. vlasniku trgovine za učinjeni prekršaj po članu 93. stav 3. Zakona o veterinarstvu u BiH («Sl.glasnik BiH», broj: 34/02) izdaje se prekršajni nalog za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost u visini od 430, 00 KM, a za pravno lice u visini od 4.350, 00 KM i za odgovorno lice u pravnom licu u visini od 1.740, 00 KM.
b) Izreći će se zabrana rada i pečaćenje objekata, kao i
c) Oduzimanje predmeta i roba koje nemaju prateću dokumentaciju.

III Tržišno-turistička inspekcija će u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača za svaki ne izdati račun sankcionisati pravno, odnosno fizičko lice, prekršajnim nalogom u iznosu od 1.500, 00 KM.





Sve gore iznešeno ima za cilj da sve vlasnike i menadžment stočnih klaonica sa područja Tuzlanskog kantona upozori da u što kraćem roku otklone eventualne nedostatke na svojim privrednim objektima i iste dovedu u Zakonom određeno stanje, a takođe i sve vlasnike i menadžment mesnica i drugih prodajnih mjesta da se usaglase sa važećom Zakonskom regulativom.
Takođe, cilj pojačanog nadzora je suzbijanje nelegalne trgovine stočnim grlima, suzbijanje širenja zaraznih bolesti, zatim oduzimanje zdravstveno neispravnog mesa i mesnih prerađevina stavljenih u promet, a sve u cilju zaštite potrošača.

OVO SAOPŠTENJE TREBA SHVATITI KAO EDUKATIVNO-PREVENTIVNU RADNJU, UPOZORENJE, A UJEDNO I KAO ZAMOLNICU SVIM PRIVREDNIM SUBJEKTIMA IZ OVE OBLASTI DA PREDUZMU SVE RADNJE I AKTIVNOSTI U SKLADU SA GORE POMENUTIM ZAKONIMA I PODZAKONSKIM AKTIMA KAKO NE BI BILI SANKCIONISANI OD STRANE INSPEKTORA KANTONALNE UPRAVE ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE TK-a KOJI ĆE ZASIGURNO NADZIRATI RAD SVIH KLAONICA I MESNICA NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA. POSLIJE OVOG SAOPŠTENJA ZA JAVNOST, INSPEKTORI NA TERENU ĆE DJELOVATI ISKLJUČIVO REPRESIVNO.

S poštovanjem,

D I R E K T O R
Besim Duraković, dipl.ecc.



B O S N A I H E R C E G O V I N A
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
T U Z L A N S K I K A N T O N
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST


U skladu sa programom rada Vlade Tuzlanskog kantona odnosno programa rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, u mjesecu junu 2008.godine, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u saradnji sa sanitarno-zdravstveno-farmaceutskim inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove u punom kapacitetu planiraju na prostoru svih 13 općina Tuzlanskog kantona izvršiti nadzor u javnim i privatnim zdravstevnim ustanovama i apotekama, odnosno u privatnim stomatološkim ordinacijama i privatnim i javnim apotekama na području Tuzlanskog kantona.

U toku pojačanog nadzora nad radom gore pomenutih subjekata nadzora posebna pažnja će se posvetiti na:
1. Kontrolu rješenja za obavljanje djelatnosti od nadležnog organa,
2. Kontrolu rješenja o radu izvan punog radnog vremena,
3. Kontrolu sterilizacije,
4. Kontrolu rokova ampula anafilaktičke terapije,
5. Kontrolu sanitarnih knjižica,
6. Kontrolu ljekarskih uvjerenja,
7. Kontrolu položenih stručnih ispita,
8. Vođenje zdravstvene dokumentacije shodno propisima o evidencijama u oblasti zdravstva,
9. Provjeru općeg, higijensko-sanitarnog stanja u ordinacijama,
10. Promet registrovanih i neregistrovanih lijekova,
11. Promet herbalnih pripravaka,
12. Promet galenskih pripravaka,
13. Promet dijetskih pripravaka,
14. Kontrolu cijena (kalkulacije, marže, izdavanje računa i dr.),
15. Vođenje trgovačke knjige,
16. Kontrolu fizičkog prisustva magistra farmacije u toku i u skladu sa istaknutim radnim vremenom,
17. Kontrolu dokumentacije iz oblasti rada i radnih odnosa,
18. Kontrolu dokumentacije iz oblasti zaštite na radu,
19. Kontrolu poštivanja istaknutog radnog vremena.

S obzirom da će kontrola biti vršena u mješovitim timovima, sugerišemo svim subjektima nadzora da pripreme svu dokumentaciju vezanu za gore pomenute predmete nadzora kako bi inspektori u što kraćem roku izvršili kontrolu i na taj način zaštitili vas kao subjekta nadzora od uzurpacije vašeg cijenjenog radnog vremena.

Svi subjekti nadzora koji ne otklone bilo koji nedostatak u svom poslovanju bit će sankcionisani u skladu sa Zakonom.

Ovo saopštenje za javnost, svi gore nabrojani subjekti nadzora treba da dožive kao edukativno i preventivno djelovanje inspekcija Kantonalne i Federalne uprave za inspekcijske poslove, a istovremeno i kao poslednje upozorenje da se od strane ove Uprave neće tolerisati niti jedan prekršaj naveden pod 19. tačaka predmeta nadzora.

Pojačani nadzor u kontroli svih gore nabrojanih subjekata planirano je da se desi u mjesecu junu, a trajat će u kontinuitetu do potpunog uređenja ove oblasti, odnosno proizvodnih procesa.

Nakon ovog saopštenja za javnost inspektori Kantonalne i Federalne uprave za inspekcijske poslove će djelovati isključivo represivno i izricat će najstrožije Zakonom predviđene mjere.

S poštovanjem,

D I R E K T O R
Besim Duraković, dipl.ecc.