TUZLARIJE - BILTEN TK

19.05.2014.
Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo
Aktivirati kantonalne i federalne robne rezerve
Komisija za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okolice Skupštine Tuzlanskog kantona je danas (19.5.2014. godine) održala sjednicu hitnog karaktera, na kojoj je razmatrano trenutno stanje na području Tuzlanskom kantonu i poduzete hitne mjere na sanaciji šteta uzrokovanih prirodnim nesrećama na području TK.

Tuzlarije


Nakon podnešenih izvještaja od strane komandanta Kriznog štaba, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, Samida Šarca, kao i i ostalih članova kriznog štaba Civilne zaštite TK, donešeni su sljedeći zaključci kako bi se pomoglo u prevazialaženju teškog stanja u kojem se nalaze građani Tuzlanskog kantona:

1. Komisija, obzirom na prirodne nesreće koje su zadesile TK, traži hitno donošenje Izmjena i dopuna Budžeta TK za 2014. godinu, u cilju iznalaženja sredstava za sanaciju dijela šteta, normalizacije života građana i pomoći istim.

2. Komisija traži hitno aktiviranje namjenskih sredstava prikupljenih na računu Kantonalne uprave civilne zaštite u cilju pomoći građanima, te sanaciji nastalih šteta.

3. Komisija traži hitno aktiviranje kantonalnih i federalnih robnih rezervi za pomoć građanima u hrani i higijensko-sanitarnim sredstvima.

4. Komisija traži hitnu isplatu novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima za 2013. godinu kako bi se pomoglo u sanaciji uzrokovane štete ovom nesrećom, a najkasnije do 30.06.2014. godine.

5. Komisija traži da se razmotri mogućnost od oslobađanja plaćanja zakupa za dodjeljeno državno poljoprivredno zemljište zbog šteta uzrokovanih prirodnom nesrećom na područjima koja su zahvaćena poplavama, na period od godinu dana.

6. Komisija traži bolju organizaciju štabova civilne zašite TK i općinskih štabova civilne zaštite i službi u smislu organizovanja sistemske dostave pomoći na ugrožena područja (jer se pojavljuju slučajevi stihijski jako neorganizovane dostave pomoći stanovnicima ugroženih područja).

7. Komisija traži od Poljoprivrednog zavoda da hitno izađe na teren i uradi preliminarni izvještaj o stanju zasijanih poljoprivrednih površina i isti dostavi Komisiji u roku od 15 dana, te da snimi stanje obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi uz riječne tokove.

8. Komisija sugeriše MUP-u TK da još jačim kapacitetom osigura javni red i mir i imovinu građana koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove.

9. Komisija traži od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da sa pojačanim kapacitetima djeluju na terenu u cilju sprečavanja nerealnog povećanja cijena osnovnih životnih potrepština, te da se o ovim eventualno uočenim pojavama izvjesti javnost i ova Komisija, jer se prema Zakonu o zaštiti potrošača, nakon proglašenja stanja prirodne nesreće, cijene životnih namirnica ne smiju povećavati u odnosu na cijene koje su bile prije proglašenja stanja prirodne nesreće.

10. Komisija taži da se u okviru Kriznog štaba civilne zaštite formira informativni centar koji će u svakom tenutku moći dati informacije građanima o stanju na putevima, o aktiviranim klizištima, o vodosnabdjevanju, o funkcionisanju autobuskih linija, o radu škola, itd.

11. Komisija traži od Kantonalne uprave civilne zaštite da pristupi ponovnom obilježavanju minskih polja i informiše građane o eventualnom pomjeranju granica istih zbog klizišta i poplava, te da informacija o navedenim aktivnostima dostavi ovoj Komisiji.

12. Komisija upućuje apel Kantonalnom štabu civilne zaštite da hitno pristupe sanaciji vodovoda kako bi zaštitili gađane od mogućih zaraznih bolesti koje su posljedica poplava.



Predsjednik Komisije
za poljoprivredu, vodoprivredu,
šumarstvo i zaštitu okolice

Mersed Šerifović, v.r.