TUZLARIJE - BILTEN TK

18.05.2014.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite
Zatvoreni magistralni putevi M-4 i M-18 i regionalni R-460

Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata bilo je slijedeće:

Vodostaj: na brani HA Modrac u 08, 00 sati iznosio je 201, 77 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Vodostaj brane opada 3 - 4 cm na sat. Ispust je 368 m3/s.

Stanje na putevima:

Zbog poplava, odrona ili potonuća kolovoza, zatvoreni su magistralni putevi:
M-4 Doboj-Tuzla (u mjestima Stanić Rijeka i Miričina)
M-18 Tuzla-Bijeljina (Seljublje)
kao i regionalni put:
R-460 Gračanica-Srnice

Općina Tuzla

Na području općine Tuzla prijavljena je aktivacija više klizišta u naseljima Kovačica, Orašje, Simin Han, G. Lipnica, ul. Branislava Nušića. Na području općine Tuzla prijavljeno je 10 klizišta u naseljima Donja Grabovica, Ilinčica, Sepetari, Kicelj, Orašje do br. 146. Plane, Dokanj i Rudolfa Vikića br. 7. Pomenuta klizišta ugrožavaju više stambenih objekata.

Tuzlarije




Općina Čelić

Na području općine Čelić aktiviralo se dosada 50 klizišta. Još uvijek nema pitke vode. Struja je došla na području čitave općine osim na Drijenču.

Općina Kalesija

Ponovo se aktiviralo klizište u naselju Kundakovići.
U toku dana VJ Kalesija vršila dostavu flaširane pitke vode u naselja Hrasno i Parači, a imala je i više intervencija na crpanju vode.
Prekinute su putne komunikacije Kalesija – G.Hrasno prekinut zbog odrona, i Kalesija – Gojčin prekinut zbog mosta koji je pao u rijeku.

Općina Živinice

Na području općine Živinice, na lokalitetu Maline, angažovana mehanizacija i ljudstvo, koji rade na osposobljavanju pruge na relaciji Banovići – Živinice.
U naselju G.Višća aktiviralo se klizište koje ugrožava 10 stambenih objekata.

Općina Lukavac

VJ Lukavac je u protekla 24 sata imala nekoliko intervencija na dostavi pitke vode stanovništvu u samom gradu i više tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz Doma kulture i stambenih objekata.

Općina Srebrenik

Nivo rijeke Tinje na mjernom mjestu na Koprića mostu je 150 cm i nalazi se u stanju opadanja.
U toku protekla 24sata Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik je imala 14 intervencija na području cijele općine Srebrenik u mjestima: Špionica(crpanje vode)2 puta, Bare(crpanje vode)4 puta, Hrgovi (crpanje vode) 1puta, N.N. Kiseljak (crpanje vode) 1puta, N.N. Luka (crpanje vode) 1puta, Babunovići (crpanje vode)1 puta, Ćehaje (crpanje vode) 1puta i Ormanica(crpanje vode) 1puta.
Pored crpanja vode imali su i dvije dostave pitke vode u naselja Huremi i Brda.
Po drugim mjerama zaštite i spašavanja:
- saobraćaj na izlazima puta M-16 iz Srebrenika se odvija uz otežane uslove zbog velikih oštecenja magistralnog puta

Općina Sapna

U prekidu su putne komunikacije Nezuk – Baljkovica zbog odrona na dva mjesta u rejonu Vreoce a prijavljeno je i pokretanje starog klizišta u naselju Gaj.


Općina Gradačac

Ukupan broj klizišta nastalih kao posljedica elementarne nepogode je prešao broj 100. Do sada je iseljeno 40 stambenih jedinica zbog direktne prijetnje rušenja. Stanje se pogoršava zbog klizišta.
U 10 sati sjednica OŠCZ Gradačac. Formirane su tri komisije koje snimaju stanje na klizištima. Ekipe HES-a gledaju stanje vodovoda na području općine.
Nastavljena je evakuacija stanovništva sa područja općine Šamac. Angažovan je veliki broj civila i profesionalnih jedinica na spašavanju.

Općina Gračanica

Na području općine Gračanica aktiviralo se 12 klizišta koja ugrožavaju 16 stambenih objekata. U toku noći iseljene su 4 porodice iz svojih kuća zbog klizišta.