TUZLARIJE - BILTEN TK

17.05.2014.
Delegacija Vlade TK posjetila Međunarodni aerodrom Tuzla



Nakon jučerašnje posjete Međunarodnom aerodromu Tuzla, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Bahrijom Umihanićem je pozitivno ocjenila i dala podršku prošlogodišnjim rezultatima, kao i novim projektnim ciljevima.

Također, je istaknuta teška situacija u kojoj se nalazi Budžet Tuzlanskog kantona, te da Vlada TK nije u mogućnosti investirati u nove razvojne projekte koji su prezentirani.
S tim u vezi menadžment ovog javnog preduzeća je obavezan da u najskorije vrijeme izradi kvalitetne projekte, koje će kandidovati potencijalnim investitorima ili razvojnim bankama, a u cilju realizacije budućih razvojnih planova aerodroma i finalnog cilja da JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ u najskorije vrijeme postane samoodrživi privredni subjekt, koji će pružanjem kvalitetnih aerodromskih usluga biti pokretač razvoja privrede u TK i regionu, što je cilj i imperativ svih sudionika upriličenog sastanka.

Tuzlarije


Na sastanku je konstatovan pozitivan i kvalitetan trend razvoja usluga aerodroma u protekloj godini. Uspostavljanjem redovnih linija za Švedsku i Švicarsku, sa osam rotacija sedmično, u saradnji sa aviokompanijom WIZZ AIR, usluge aerodroma koristilo je oko 62.000 putnika. Sa istom aviokompanijom Aerodrom od juna ove godine uspostavlja novih pet letova sedmično i to tri puta Dortmund-Tuzla i dva puta Eindhoven-Tuzla, što stvara realnu pretpostavku da će usluge aerodroma u ovoj godini koristiti oko 130.000 putnika.

Osim redovnh linija aerodrom ima ugovorene letove u ljetnoj sezoni i čarter linije prema Turskoj, što upotpunjuje korištenje potencijala koje aerodrom pruža. Ovim aktivnostima i rezultatima rada aerodrom „Tuzla“ se našao na svjetskoj mapi aerodroma, što sa postojećim infrastrukturnim potencijalima daje svijetle perspektive razvoja, kako u prevozu putnika, tako i u oblasti kargo prevoza.
Intenzivan trend razvoja avioprevoza putnika i roba daje ogromnu šansu razvoju privrede Tuzlanskog kantona i šire regije, sa ciljem privlačenja potencijalnih investitora i plasmana proizvoda na inozemna tržišta.
Osim premijera Umihanića sastanku su prisustvovali i resorni ministar trgovine turizma i saobraćaja Mustafa Isabegović, ministar finansija Miralem Nuhanović, ministrica rada, socijalne politike i povratka Meliha Bijedić i ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić.




Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK