TUZLARIJE - BILTEN TK

17.05.2014.
Kritično u općini Kladanj
Postoji mogućnost prekida saobraćaja na putu M18 Sarajevo Tuzla

Kako se od jutros smirila situacija u pogledu kišnih padavina prema informacijama Službe civilne zaštite te informacijama sa terena aktivirano je više novih klizišta na području Općine Kladanj koji prijete potpunoj blokadi ove lokalne zajednice.

Tuzlarije


Do danas je aktivirano više od 120 klizišta na području općine Kladanj. Lokalizovano je klizište na putu M18 na lokaciji Hrastić te je konstatovano da je desna traka u pravcu Kladanj-Tuzla potonula oko 40 cm u dužini oko 15 metara te postoji mogućnost potpunog prekida saobraćaja na putu Sarajevo-Tuzla na navedenom lokalitetu.

Tuzlarije



Danas je na lokalitetu Studenac regionalni put Kladanj-Muška voda aktivirano klizište koje je nagelo put prema rijeci Drinjači te prijeti velika mogućnost otkidanja dionice puta te odsjecanja mjesnih zajednica Brateljevići i Tuholj od Kladnja i na ovoj dionici.

Tuzlarije


Na lokalitetu Omećetovac ispod naselja Plahovići danas su velike količine zemlje skliznule u rijeku Drinjaču te prijete stvaranju brane i akumuliranju velikih količina vode a što bi za posljedicu moglo imati plavljenje centra grada i svih objekata uz rijeku Drinjaču.

Tuzlarije


U jučerašnjoj posjeti Kladnju premijer Federacije BiH gosp. Nermin Nikšić je poslije sagledavanja teške situacije na terenu obećao pomoć u mehanizaciji kako bi se deblokirali putevi prema mjesnim zajednicama, te prema informacijama sa kojima raspolažemo u trenutku objave informacije pomoć u mehanizaciji je upućena prema Kladnju. Danas je održan i sastanak načelnika Općine Kladanj gospodina Jusufa Čavkunovića sa predstavnicima privrednih subjekata sa područja Općine Kladanj sa ciljem normalizacije stanja, uspostave putne komunikacije te pomoći najugroženijim stanovnicima na području Općine Kladanj.

Ekipe Službe civilne zaštite uz pomoć mjesnog stanovništva danonoćno rade na uklanjanju odrona sa cesta kako bi se obezbjedila prohodnost prema izolovanom stanovništvu, dok ekipe Crvenog križa u povratničkom naselju Olovci uručuju pakete sa hranom i opremom najugroženijem stanovništvu.

Tuzlarije


Komunalno preduzeće JP Komunalac Kladanj radi na uspostavi vodosnabdijevanja na području mjesne zajednice Stupari kojoj se već treći dan cisternama doprema pitka voda preko Vatrogasnog društva Kladanj.
U toku je evakuacija stanovništva zbog novonastalih klizišta sa najkritičnijih lokacija u mjesnoj zajednici Tuholj.


Emir Olić