TUZLARIJE - BILTEN TK

17.05.2014.
Upriličena posjeta Kantonalnom štabu civilne zaštite
U Tuzlanskom kantonu nema smrtno stradalih

Premijer Tuzlanskog kantona, prof. dr. Bahrija Umihanić, muftija tuzlanski Vahid-ef Fazlović i pomoćnik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, u petak (16.maj) obavili su posjetu Kantonalnom štabu civilne zaštite i Kantonalnoj upravi civilne zaštite.

Tuzlarije


Sastanku su prisustvovali i ministri u Vladi TK, ministar zdravstva Alen Kamerić i ministar finansija Miralem Nuhanović. Komandant štaba Samid Šarac i načelnik štaba mr. sc.Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, upoznali su goste sa aktivnostima koje vodi Kantonalni štab civilne zaštite u koordinaciji sa općinskim štabovima civilne zaštite. Obzirom da se sa posebnom pažnjom pratisituacija na brani jezera Modrac, prezentirali su trenutnu situaciju na brani, te ih upoznali sa aktivnostima Kantonalnog štaba i JVP „Spreča“ kako bi se na vrijeme, u slučaju potrebe, poduzele odgovarajuće mjere spašavanja građana nizvodno od brane jezera Modrac.

Također, prezentirana je trenutnu situaciju na području Tuzlanskog kantona, a naglašena je požrtvovanost svih uključenih u sistem zaštite i spašavanja: vatrogasaca, policajaca, pripadnika oružanih snaga, civilne zaštite, gorske službe spašavanja pa i samih građana. U nekoliko situacija operacije spašavanja su izvedene u dramatičnim okolnostima, gdje su spasioci izlagali svoj život. Najvažnije u ovom trenutku da na našem kantonu nema smrtno stradalih.

Premijer Vlade je pružio punu podršku naporima Kantonalnog štaba i stakao je da je ovog trenutkanajvažnije spašavanje života ugroženih i obezbjeđenje minimalnih uslova za život, dok će se sanaciji posljedica djelovanja prirodnih nepogoda pristupiti kada se stvore uslovi za normalan život.

Muftija tuzlanski i njegov pomoćnik su se zahvalili svima koji ulažu napore u spašavanju ljudskih Premiživota. Obećali su da će sa svoje strane, u ime Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, učiniti napore da se pomogne najugroženijim građanima, te da će apelovati na građane da se ne izlažu opasnostima i da prihvate pomoć koju im pružaju spasioci.