TUZLARIJE - BILTEN TK

10.06.2008.
Delegacija Vlade TK posjetila Teočak

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, premijer Enes Mujić, ministrica obrazovanja, nauke, kutlure i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić, ministar industrije, energetike i rudarstva Sehudin Ograšević, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Zoran Milić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Amir Hasić i ministar za rad i socijalnu politiku Faruk Vikalo boravila je danas u radnoj posjeti općini Teočak.


Upriličen je susret sa načelnikom Teočaka Taibom Muminovićem i njegovim saradnicima te posjeta područnoj osnovnoj školi u Sniježnici i gradilištima vodovoda i proizvodne hale.
Riječ je o projektima koje je tokom sastanka u zgradi Općine akcentirao načelnik Muminović.
Rekonstrukcijom područne osnovne škole u Sniježnici, za što je više do 250 000, 00 KM obezbijedila Vlada Tuzlanskog kantona stvoreni su kvalitetni uslovi za izvođenje nastave u ovoj školi. Ono što građani Teočaka u ovoj godini očekuju jeste početak gradnje Sportske dvorane čime će se obezbijediti uslovi za izvođenje tjelesnog odgoja za teočanske srednjoškolce ali i sva sportska i kulturna dešavanja u Teočaku, s obzirom na to da u ovoj općini nema drugih društvenih prostorija.

Kada je u pitanju izgradnja vodovoda načelnik Muminović je istakao da Teočak nikada nije imao kvalitetno riješeno pitanje vodosnabdijevanja građana. Zbog toga je pokrenut ovaj projekat koji predviđa prečišćavanje vode iz akumulacije jezera Sniježnica i izgradnju kompletne vodovodne mreže u Teočaku.
U sufinansiranju projekta učestvuju i građani ali ono što je u ovom trenutku najbitnije je da se što prije zavši neophodna procedura kojom će biti operativna srdstva iz kredita Svjetske banke kojim će se finansirati izgradnja fabrike vode za općine Teočak i Kalessija. Riječ je o kreditu od 380 000 KM.
Iako je riječ o izuzetno zahtjevnom projektu prema riječima ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Amira Hasića očekuje se da ovaj projekat bude ralizovan u toku 2008. godine.

Tokom posjete gradilištu proizvodne hale u Teočaku, u kojoj će biti pokrenuta proizvodnja obuće načelnik Muminović je naglasio da ona ima ogroman značaj za ovu općinu u kojoj se tek trebaju razviti značajniji proizvodni kapaciteti i ponuditi građanima mogućnost zapošljavanja.

Ova hala, čiju izgradnju pomaže Vlada Tuzlanskog kantona sa više od 200 000 KM vlasništvo je općine Teočak, a strateški partner koji će u ovom objektu pokrenuti proizvodnju obavezao se da u dvije faze uposli oko 100 radnika.
Načelnik Muminović je istakao da općina Teočak koja u jezeru Sniježnica i kulturno-historijskom lokalitetu Stari grad Teočak ima veliki turistički potencijal očekuje podršku i kantonalnih vlasti u cilju razvoja ove privredne grane u Teočaku.

Premijer Mujić je istakao da je opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona ujednačen razvoj svih općina u Kantonu.
„U ovoj godini u općini Teočak će za različite projekte iz Budžeta Tuzlanskog kantona biti izdvojeno više od 600 000 KM. Posebno nas raduje otvaranje proizvodnog pogona u Teočaku jer će on značiti nova radna mjesta. Očekujemo da ova godina bude godina stabilizacije i umjerenog razvoja. To se posebno odnosi na stabilizaciju u velikim industrijskim kapacitetima, kako bismo već naredne godine mogli značajnije ulagati u mala i srednja preduezća i posebno razvoj naših turističkih potencijala kakve ima i Teočak“, istakao je premijer Mujić.
Istaknuto je da uspješnost realizacije ovakvih projekata u velikoj mjeri zavisi od dobre saradnje svih nivoa vlasti te iskazana potreba da se upravo ta saradnja svakim danom unapređuje.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.