TUZLARIJE - BILTEN TK

15.05.2014.
Zbog poplava
Na području Tuzlanskog kantona evakuisane brojne porodice



Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u 22 sati je sledeće:

Vanredni izvještaj u 22, 00 sati

Vodostaj na brani HA Modrac u 22, 00 sati iznosio je 199, 57 m.n.m., u odnosu na mjerenje u 17, 30 nivo je viši za 59 cm (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 75, 5 m3/s. Trenutno u Ha Modrac pristiže 561m3 vode. Tendencija rasta vodostaja je 14 cm/h. Očekuje se da će oko ponoći doći do preljeva na brani.

Tuzlarije
Jala kod Filozofskog


Zbog izlijevanja vode na kolovoz, obustavljen je saobraćaj na dionicama magistralnih puteva M-18 Kladanj-Živinice (u mjestima Stupari i Đurđevik) i M-19.2 Kladanj-Vlasenica (u mjestu Ravne), kao i na regionalnim putevima: R-467 Zavidovići-Ribnica-Olovo i R-460 Gračanica-Srnice i regionalni put Gradačac- Ormanica. Zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj na dionici M-18 Bijeljina-Tuzla (u mjestu Podgora).

Općina Čelić

Općinski načelnik je proglasio stanje prirodne nepogode od poplave i klizišta sa vremenom nastanka u 17, 00 sati.

Općina Gradačac

Danas u 16 sati Općinski načelnik općine Gradačac, na prijedlog OŠCZ Gradačac, je proglasio je stanje prirodne nepogode od klizišta i poplava na području ove općine.

U naselju Kerep izlile su se dvije rijeke – potoci Zeljinka i Međićka, tako da je u prekidu sabraćaj u naselju Kerep na R.P. Kerep - Zelinje, takođe u je otežano i nepreporučljivo kretanje prema lokalnom putu za Međiđe i u prekidu je prilaz prema zaseoku Karajlić u MZ Kerep.
U prekidu je sabraćaj na pravacu RP Gradačac – Srnice Donje – Gračanica u Srnicama Donjim (Izlila se rijeka Mala Tinja kod Bričić građe pilana) . Više objekata ugroženo. Ne preporučuje se kretanje u tim pravcima sa luksuznim vozilima. Alternativni saobraćajni pravac za Gračanicu Gradačac – Srebrenik -Gračanica.
Velika površina poljoprivrednog zemljišta je pod vodom.
Tokom dana angažovana su tri bagera na sanaciji nasipa i čišćenu u Kerepu, Zelinji Donjoj i Omeragićima.

Općina Gračanica

Nivo vode na mjernom mjestu kod Karanovačkog mosta u 20 sati je 457, 9 cm što je više za 22 cm u odnosu na mjerenje u 17, 30 sati (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava).
Rijeka Spreča je poplavila preko 130 ha priobalnog i poljoprivrednog zemljišta.
U MZ Lukavica Lukavačka rijeka prijeti nekoliko stambenih objekata.
U MZ D.Orahovica Rašljevačka rijeka prijeti nekoliko stambenih objekata. U naselju Korića Han pokrenuto je klizište koje ugrožava dva stambena objekta.
Povučena je odluka o prestanku stanja prirodne nepogode koja je donesena jučer tako da je na snazi Odluka o stanju prirodne nepogode donešena 05.05.2014.

Općina Doboj Istok

Općinski načelnik je proglasio stanje prirodne nepogode od poplave i klizišta sa vremenom nastanka u 20 sati.
Ponovo je došlo do plavljenja naselja Luke u MZ Klokotnica gdje je ugroženo preko 20 objekata, kao i putna komunikacija kroz ovo naselje. Pod vodom je i stadion fudbalskog kluba Doboj Istok.
Tokom dana prijavljeno je i aktiviranja odrona na 2 mikrolokacije (prema trenutnim informacijama) uz 4 koja su aktivirana ili reaktivirana u periodu koji je prethodio.
Klizište u naselju Mrkani (broj 103) je oštetilo lokalnu putnu komunikaciu kroz ovo naselje u dužini od oko 10 metara u toj mjeri da se promet istom odvija usporeno uz prisutan rizik od mogućih neželjenih posljedica.
Općinska služba civilne zaštite je tokom dana u saradnji sa Policijskom stanicom Doboj Istok, Mjesnim zajednicama, građanima i drugim ustanovama i poduzećima te Općinskim štabom civilne zaštite angažirala građevinske strojeve JKP «Čisto» i doo «Griming» kao i građane i pojedince na zaštiti građana i njihove imovine. Spriječen je prodor vode u fiskulturnu salu objekta područne škole u naselju Dolić. Takođe, izvršeno je vađenje naplavina u koritu vodotoka Rijeka u MZ Mala Brijesnica.U naselju Luke u sradanji sa građanima, predstavnicima MZ Klokotnicva i angažiranim licima radilo se na izmještanju pokućstva iz prizemlja ugroženih stambenih objekata i sprečavanju prodora vode u objekte.

Općina Kalesija

U MZ Prnjavor ugroženo je 6 stambenih objekata od lokalnih vodotoka.
Jedna porodica je evakuisana
U MZ Tojšići 20 kuća je poplavljeno
Šest porodica je evakuisano.
Putna komunikacija Kalesija – Tuzla u naselju Prnjavor je prohodna samo jednom trakom i to otežano zbog vode na kolovozu.
Regionalni put Kalesija –Gojčin je zatvoren za sav saobraćaj
Veća površina poplavljenog zemljišta uslijed izljevanja rijeke Spreče je u naseljima Donji Rainci i Čanići.

Tuzlarije
Jala na Ircu


Općina Kladanj
Na području općine Kladanj na snazi je odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode od klizišta i poplava.
U naselju Dubrava, MZ Stupari, izlila se rijeka Suha i tom prilikom poplavila 10 stambenih i pomoćnih objekata. Na terenu su službenici OSCZ Kladanj a angažovana je i radna mašina.
Zbog kvara na repetitorima mobilni tel. u MZ Stupari i Čitluk nisu u funkciji. Na putnoj komunikaciji Stupari-Čitluk došlo je do oštećenja mosta te je saobraćaj u prekidu.
Na lokalitetu Plandišta ugrožen je drugi most visokim vodostajem rijeke Drinjače.
Evakuisano je 10 porodica u naselju Stupari za koje će biti obezbjeđen alternativni smještaj u javnim objektima.


Općina Lukavac

Na području općine Lukavac na snazi je odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode od klizišta i poplava.
Na području MZ Orahovica poplavljeno je 30 do 40 kuća a u MZ Turija poplavljeno je oko 50 stambenih objekata. Presječen je put u MZ Orahovica kod škole, aktivirana su 3 klizišta koja direktno ugrožavaju putnu komunikaciju. Na terenu su pripadnici VJ Lukavac koji pomažu stanovništvu na spašavanju imovine.
PU Lukavac vrši zabrani saobraćaja na putnim pravcima koji su u prekidu te saobraćaj usmjerava na alternaativne pravce.

Općina Srebrenik
Općinski načelnik je proglasio stanje prirodne nepogode od poplave i klizišta sa vremenom nastanka u 13, 00 sati.Vodostaj rijeke Tinje u 15, 00 sati iznosi 3, 80 m sa tendencijom rasta.
Poplavljeno je oko 30 stambenih i oko 70 pomoćnih objekata. Objekti su poplavljeni u naseljima: Bare, Kiseljak, Špionica, Tinja, Ormanica.
Vodenom bujicom presječeni putni pravci za naselja: Hrgove i Kosicu. Jedan most na rijeci uništen.
Poplavljeno je cca 200 ha poljoprivredne površine.
U naselju Podorašje poplavljene su 3 stambene kuće i vrši se evakuacija preostalih mještana iz pomenutih kuća.


Općina Sapna

Danas u 16 sati Općinski načelnik općine Sapna, na prijedlog OŠCZ Sapna, je proglasio je stanje prirodne nepogode od klizišta i poplava na području ove općine.
Rijeka Sapna izlila se iz korita na više mjesta, te zaplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, mostova te poljoprivrednog zemljišta.
U naselju Donji Zaseok ugroženo je 50 kuća.
Tri obitelji su iseljene

Općina Živinice

Općinski načelnik je proglasio stanje prirodne nepogode od poplave i klizišta.
U izbjegličkom naselju MPA Karaula ugrožene su 24 kuće
Na području općine Živinice izlile su se rijeke Gostelja, Oskova i Spreča. Od 12, 10 sati u prekidu je M 18 Tuzla – Sarajevo u naselju Đurđevik.
Rijeka Gostelja je oborila potporni zid i ugrožava most u naselju Litve na putu Živinice – Banovići.
U naselju Đurđevik se vrši evakuacija više porodica iz njihovih stambenih objekata.