TUZLARIJE - BILTEN TK

13.05.2014.
Održana redovna sjednica Vlade TK
Izmjenom Zakona do rasterećenja privrednih subjekata

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon. Analizirajući postojeći tekst Zakona utvrđeno je da porez na imovinu plaćaju vlasnici za imovinu koja im služi za obavljanje osnovne djelatnosti, a odnosi se na plaćanje poreza na imovinu za motorna vozila (putnička i teretna).
Tuzlarije

Imajući u vidu odredbe Pravilnika o primjeni odredaba Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon nije moguće precizirati sve, te činjenicu da je Zakonom o porezu na promet nepokretnosti i prava, utvrđeno da se porez na promet nepokretnosti i prava ne plaća na promet nepokretnosti kada je porezni obveznik registrovan za obavljanje građevinske djelatnosti, a ne samo kada mu je građevinska djelatnost utvrđena kao osnovna djelatnost, Vlada smatra osnovanim oslobađanje za registrovane djelatnosti kada se kao imovina pojavljuju putnička i teretna motorna vozila.
Prijedlogom Zakona omogućilo bi se da svaki privredni subjekt za registrovanu djelatnost (a ne samo osnovnu), a za čije obavljanje koristi teretna i putnička motorna vozila ne plaća porez na imovinu.
U praksi ovaj porez nisu ni plaćali obzirom da su mnogi vršili registracije posebnih poslovnih jedinica, a čime su se izlagali određenim novim troškovima. Na ovaj način ostvaruje se i rasterećenje privrednih subjekata prema Inicijativi Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona za izmjenu Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon.

Nakon današnjeg utvrđivanja Prijedlog Zakona upućen je Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK