TUZLARIJE - BILTEN TK

13.05.2014.
Vlada TK
Prihvaćeni programi revitalizacije ˝Dite˝ i ˝Konjuha˝


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Program revitalizacije privrednog društva “Konjuh” Živinice. Prema planu sanacije privrednog društva "Konjuh" koji je načinio Stručni tim akcenat aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona je na kupovini 2/3 dionica radi revitalizacije i u konačnici prodaje strateškom partneru.

Društvo je u 100% privatnom vlasničkom kapitalu gdje 805 dioničara posjeduje 249.573 dionica. Bitno je naglasiti da niti jedan od 805 dioničara nema većinski dio dionica u kapitalu ovoga društva. Najveći pojedinačni dioničar posjeduje 9, 9 % dionica. Već duži vremenski period (cca 4 godine) ima blokirane transakcione račune kod poslovnih banaka, uzrokovane nelikvidnošću, a usljed neizmirenja obaveza prema povjeriocima, finansijskim institucijama, državnim upravama, dobavljačima i u posljednje 3godine zaposlenicima, a na ime neisplaćenih plata i doprinosa. Trenutačan dug se procjenjuje na cca 34 mililona KM.

Prema Programu revitalizacije prvi korak u rješavanju pitanja vlasništva „Konjuh“ dd, jeste da Vlada FBiH (1/3) i Vlada TK (2/3) otkupe većinski paket dionica „KONJUH“-a, a to znači min. 170.000 dionica po cijeni max. do 5KM po dionici i na taj način obezbijede sredstva u visini od cca 850.000 BAM.

Prioritetan cilj otkupa dionica Privrednog društva “Konjuh“ jeste zadržavanje projektovanog broja zaposlenika od 280 sa intencijom povećanja do 300 zaposlenih. Vlada F BiH i Vlada TK će prioritetno tražiti strateškog partnera kako u zemlji tako i u inozemstvu za prodaju većinskog paketa, sa prioritetnim ciljem u zaustavljanju erozije kapitala PD „Konjuh“.

Cilj je dobiti vlasnika koji će se odgovorno odnositi prema kapitalu, svim unutarnjim resursima Društva, prije svaga ljudskim, imovinskim (nekretnine) a zatim i tehničkim. Program revitalizacije Privrednog društva temelji se na provjerenom proizvodnom programu kojim se preferiraju proizvodi, prije svega stolovi i stolice na nivou od 73%, te furniri i otpresci 11%.

Vlada je prihvatila Izvještaj Stručnog tima za pokretanje proizvodnog procesa u privrednom društvu “Dita” d.d. Tuzla o do sada preduzetim radnjama i aktivnostima.

Prema izvještaju neophodno je riješiti imovinsko pravna pitanja i stvoriti zakonski osnov za djelovanje budući da je „DITA“ u vlasništvu firme „Lora“ iz Sarajeva sa 84% i grupe dioničara bivših i sadašnjih zaposlenika (sitni dioničari) sa iznosom oko 16% ukupnog broja dionica.

Vlada TK prihvatila je i Plan revitalizacije prema kojem je potrebno riješiti imovinsko-pravna pitanja te prihvatila pismo namjere u kojem izražava namjeru i spremnost za preuzimanje većinskog paketa dionica „Lora" d.o.o. Sarajevo u vlasničkoj strukturi kapitala Industrije deterdženata, Dita" d.d. Tuzla u korist Tuzlanskog kantona za ukupnu protuvrijednost od 1, 00 KM. Plan revitalizacije upućen je u proceduru Skupštine Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK