TUZLARIJE - BILTEN TK

12.05.2014.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite
Situacija na poplavljenim područjima se smiruje

Na osnovu izvještaja primljenih od OSCZ sa područja TK, stanje u oblasti zaštite i spašavanja u toku poslednja 24 sata bilo je slijedeće:

Na području Tuzlanskog Kantona ovoga jutra saobraćaj se odvija po pretežno suhom kolovozu. Zbog klizišta, magistralni put M – 4 Tuzla – Kalesija, je zatvoren za saobraćaj.

Tuzlarije
M 4


Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07, 00 sati iznosio je 198, 97 m.n.m., u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo je niži za 25 cm (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 44 m3/s.

U toku proteklog vikenda, vatrogasen jedinice na području TK su imale četiri intervencije na gašenju požara i to na području općine Gračanica, u naselju Doborovci, 10.05.2014. godine došlo je do požara na privatnom stambenom objektu.

Dana 11.05.2014. godine u centru Gračanica, uslijed kvara na elektro instalacijama došlo je do požara na privatnom stambenom objektu. Intervencijom VJ Gračanica požari su lokaliziran i ugašeni. Takođe, u naselju Stražbenica, općina Banovići, 11.05.2014. godine, VJ Banovići je gasila požar na kotlovnici privatnog stambenog objekta dok je VJ Tuzla imala jednu intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu u naselju Hukići. Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

Sitacija na poplavama obuhvaćenim područjima se polako smiruje. Voda se vraća u korita rijeka tako da je vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, općina Garačnica, jutros u 07, 00 bio 255 cm. Još oko 20 Ha poljoprivrednog zemljišta je pod vodom. Takođe, na području općine Doboj Istok voda se povlači u korito tako da je pod vodom još oko 10 Ha poljoprivrednog zemljišta.

Prema izvještaju OSCZ Gradačac, na području naselja Vučkovci, Srnice Donje i Gornje pojavio se veći broj pacijenata sa stomačnim oboljenjem i prolivom. Uzrok tome je navjerovatnije voda sa izvorišta Domažić. Upotreba vode sa ovog izvorišta je zabranjena a uzorak je poslan na analizu po nalogu inspekcije.

Priredio(la): Civilna zaštita TK