TUZLARIJE - BILTEN TK

23.05.2014.
Izvještaj kantonalnog operativnog centra civilne zaštite
Voda više ne prelijeva preko brane na jezeru Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac u 09, 00 sati iznosio je 200, 00 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m., što znači da je voda ne prelijeva više preko brane. Vodostaj opada oko 1 cm na sat. Ispust 62, 6 m3/s

Stanje na putevima:

M-4 Tuzla-Zvornik zbog aktivnog klizišta u mjestu Čaklovići, saobraćaj putničkih vozila i autobusa odvija se jednom trakom, dok teretna vozila koriste obilazne pravce.

M-18 Kladanj-Olovo zbog sanacije mosta preko Ujića rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom
Na magistralnim putevima M-18 i M-19 uočen značajan broj zmija.

Kada je u pitanju stanje na regionalnim putevima na području Tuzlanskog kantona, svi pravci su prohodni, s tim da se na određenim dionicama saobraćaj, zbog nanosa i klizanja tla odvija otežano jednom saobraćajnom trakom. Mole se vozači da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju i da vožnju prilagode uslovima i stanju na putu. Ekipe putne operative su na terenu i konstantno su angažirane na saniranju posljedica od poplava i klizanja tla.

Prema informacijama dobijenih od OSCZ na području TK kao posljedica poplava i klizišta na sreću nije stradalo niti jedno lice.

Tuzlarije


Na području Tuzlanskog kantona do sada je prema preliminarnim podacima evidentirano je preko 2500 klizišta koja ugrožavaju oko 2800 objekata, a evakuisano je oko 1800 osoba.

Općina Živinice

Na području cijele općine provode se mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Građani prijavljuju pojave novih klizišta na koja se upućuju stručne ekipe koje vrše opservaciju klizišta i daju uputstva građanima i službama koje rade na stabilizaciji.

Općina Kladanj

Komisije obilaze teren, vrši se sanacija posljedica klizišta i poplava. Putna komunikacija prema MZ Tuholj još uvijek je u prekidu. Radi se na raščišćavanju puta i očekuje se da će put biti deblokiran u nedjelju (25.05.2014.).

Općina Banovići

U protekla 24 sata prijavljeno 7 novih klizišta. Ekipe geologa su na terenu i daju uputstva građanima i službama koje rade na stabilizaciji.

Općina Kalesija

Prijavljeno jedno novo klizište u Raincima Gornjim. Ukupan broj aktiviranih klizišta je oko 330. Srušeno je 20 objekata, a ugroženih je 526. Stanje na vodotocima je pod kontrolom. Pod vodom se nalazi još preko 10ha poljoprivrednih površina.

Općina Teočak

Prijavljeno klizište u naselju Centar. Ukupno je prijavljeno oko 90 klizišta. Ugroženo je oko 70 stambenih objekata. Totalno je uništeno 7 stambenih i 15 pomoćnih objekata.


Općina Sapna
Aktivirana dva nova klizišta u Vitinici i Marnići.


Tuzlarije


Općina Tuzla

U ul. Adele Ber u naselju Kojšino, u popodnevnim satima došlo do naglog aktiviranja klizišta koje je srušilo i ugrozilo preko 50 objekata. Ovlaštene osobe su na terenu i procjena je da će veliki broj osoba biti neophodno odmah iseliti. Dogovoreno je da se ugrožene osobe odmah mogu smjestiti u vojnu bazu u Živinicama.
Ukupno je evidentirano 949 klizišta.
Također, prijavljeno je aktiviranje još dva nova klizišta. Na području naselja Solina llizište je uništilo pomoćni i dio stambenog objekta, a drugo klizište u Tušnju izazvalo je pucanje ploče i dva zida.
Započete su aktivnosti na dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji na prostorima koji su uslijed poplava bili pod vodom.

Općina Gradačac

Ukupan broj klizišta je ostao isti i iznosi 231. Iseljene su 54 osobe, saniraju se štete i građani se vraćaju u svoje domove.
Svi glavni putni pravci na području općine su prohodni za sav saobraćaj sem puteva koji vode do Šamca i Orašje (poplavljena mjesta).

Ekipe HES-a kontinuirano prate kvalitet vode u vodovodima i bunarima na području općine. Voda u gradskom vodovodu te u lokalnim vodovodima Domažić, Vrelo, Hukalo, Mionica III i vodovod Zmajevac je ispravna za piće. Svi vodovodi su u funkciji i uredno snadbjevaju domaćinstva.
Naredbom OŠ. Civilne zaštite, zbog nemogućnosti odvoza smeća na deponiju u Doboju, smeće se odlaže, privremeno, na deponiju Višnjik u Gradačcu.

Općina Lukavac

U toku aktivnosti odvoženja krupnog otpada, čišćenja i raščišćavanja.

Općina Gračanica

Najteže stanja na području ove općine je na području MZ Lukavica. Dva naselja Brkići i Prnjavor su ugroženi klizanjem tla. U Prijekom Brdu naselje Jahići je ugroženo klizištem, a naselje Hadžići je odsječeno od mjesne zajednice. Ekipe će danas pokušati sanirati putnu komunikaciju.
Broj klizišta svakodnevno se mijenja. Srušeno je 20 stambenih i 15 ekonomskih objekata, a ugroženo je 80 stambenih i 41 ekonomski objekat. Odsječeno ili ugroženo je preko 180 objekata. Iseljene su 124 osobe.
Mehanizacija JP Komus u saradnji sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom će danas raditi na čišćenju i pranju poplavljenih privrednih subjekata, kako bi se osposobili za nastavak proiozvodnje.

Općina Srebrenik

U protekla 24 sata prijavljena su nova 22 klizišta, a u posljednjih sedam dana preko 390 klizišta. Od klizanja tla ugroženo 171 stambenih ili poslovnih objekata i 49 putnih komunikacija.
U posljednjih 7 dana evakuisane su 32 porodice, odnosno 209 članova istih porodica.
Nivo rijeke Tinje izmjeren na mjernoj letvi ispod Koprića mosta iznosi 0, 80 metra
U toku protekla 24sata Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik je imala 19 intervencija na crpanju vode iz bunara u mjestima Potpeć, Uroža, D.Potok, jednu dostavu pitke vode u mjestu Tinja i jednu tehničku intervenciju.
Tokom dana Služba za spašavanje iz ruševina je od jutarnjih sati angažovana na sanaciji posljedica nastalih od prirodne nepogode klizišta u naseljima: Podorašje, Potpeć, Like, Lipje, Cage, Kurtići, Mićići, Ćojluk, Junuzovići.
Tri ekipe sastavljene od stručnjaka organa uprave obilaze prijavljena klizišta.
Pripadnici Higijensko-epidemiološke službe (HES) vrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (DDD) u svim stambenim, privrednim i drugim objektima na području općine Srebrenik.

Općina Čelić

Stanje na području općine Čelić se normalizuje. Radi se sanaciji oštećenja.

Doboj Istok
Stanje se normalizuje, u toku su aktivnosti sanacije oštećenja.


U posljednja 24 sata evidentirano je pet slučajeva pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava (Lukavac – Orahovica, Prokosovići, Čelić – Nahvioci, Teočak, Gradačac - Šehitluci). Mjesta su obilježena i očekuje se uklanjanje i uništavanje.

U okviru redovnih aktivnosti
„A“ Tim civilne zaštite planira danas izuzeti NUS prijavljen u Kikačima u Općini Kalesija i NUS iz magacina jedinice kontradiverzione zaštite TK i izvršiti njegovo uništavanje.


Epidemiološka situacije se može zbog faktora okruženja (nedostatak vode, plavnih nanosi i otpad) i dalje karakterisati kao nesigurna ali pod aktivnim nadzorom. Nema intenzivnije dinamike pojave zaraznih bolesti. Na većini općina se uspostavlja kontinuirano vodosnabdijevanje uz intenzivan nadzor zdravstvene ispravnosti vode za piće. Intenzivno se provode mjere mehaničkog čišćenja i DDD.

Stanje elektroenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona je normalizovano.

Vrlo mali broj građana je bez napajanja električnom energijom na području sa aktivnim klizištima.

Priredio(la): Kantonalni štab Civilne zaštite