TUZLARIJE - BILTEN TK

21.05.2014.
Kantonalna uprava civilne zaštite
Korisne informacije za stanovništvo


Tuzlarije


Molimo sve građane da, kako bi se prevenirale neželjene posljedice, poštuju preporuke ovlaštenih službenika civilne zaštite i da se pridržavaju njihovih uputa. Ovo se posebno odnosi na preporuke i pozive za napuštanje stambenih objekata i eventualnu evakuaciju.

Ukoliko niste sigurni u ispravnost vode, vodu je prije korištenja neophodno prokuhavati i to da voda kuha barem jednu minutu.
Građani se pozivaju da se bez potrebe ne kreću plavnim područjima jer postoji mogućnost njihove lične kontaminacije. Prilikom čišćenja prostorija koje su bile poplavljene potrebno je iste prije svega mehanički očistiti i odstraniti naneseni mulj, zatim zidove i plavljeno područje oprati čistom vodom i deterdžentom, a nakon čega je prostor potrebno dezinficirati sredstvima predviđenim za ove namjene.

Na poplavom zahvaćenom području mogu se naći i uginule životinje. Obzirom da ovi leševi mogu biti izvorišta zaraze, pozivamo građane da leševe životinja ne diraju, te da o pronalasku obavijeste nadležne službe, koje će leševe životinja propisno zbrinuti.

Zbog mogućnosti povrijeđivanja tokom čišćenja prostora, apleujemo na sve građane da poduzmu sve neophodne mjere lične zaštite (korištenje rukavica i druge HTZ opreme). U slučajevima povrede neophodno je da se povrijeđena lica jave nadležnoj zdrastvenoj ustanovi radi provođenja antitetanusne zaštite.
Također, prilikom raščišćavanja postoji i mogućnost od kontakta sa gmizavcima i glodarima te je potrebno izbjegavati svaki takav kontakt, a u slučaju ujeda u što kraćem roku u najbližoj zdravstvenoj ustanovi provesti antiviperičnu zaštitu.

Pozivaju se građani koji uoče bilo kakve sumnjive aktivnosti, odnosno vršenje bilo kakvih krivičnih djela, posebno u područjima pogođenih poplavama i klizištima da takve aktivnosti prijave službenicima policije na besplatni broj 122.