TUZLARIJE - BILTEN TK

23.05.2014.
Održana sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite
Data saglasnost za raspodjelu sredstava za pomoć općinama

Na danas održanim sjednicama Kantonalnog štaba civilne zaštite, a na osnovu preliminarne procjene šteta na područjima općina sa područja Tuzlanskog kantona, Štab je dao saglasnost za raspodjelu sredstava posebne naknade kao pomoć općinama za hitne intervencije.

Tuzlarije


Ovom odlukom svim općinama dodjeljena su dodatna sredstva, a tačan iznos bit će utvrđen u narednim danima. Prethodnim odlukama Štab je već općinama dodijelio akontaciju po 10.000, 00 KM.

Direktor J.U. Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa TK je zadužen da uradi odgovarajuću Informaciju o stanju objekata u oblasti za koje je odgovoran i da je dostavi KŠCZ.

Regionalni ured BHMAC-a u Tuzli je zadužen da u suradnji sa KUCZ prati situaciju i poduzima potrebne aktivnosti u slučaju utvrđenih pomjeranja minskih polja i prijavljivanja minsko - eksplozivnih sredstava.

Opštinski štabovi civilne zaštite su zaduženi da kontakt sa građanima smještenim u prihvatne centre omoguće isključivo stručnim osobama koje odredi koordinaciono tijelo formirano od strane Federalnog ministarstvo zdravlja.

Od Federalnog štaba civilne zaštite se traži da osigura sredstva i izvrši dezinsekciju područja našeg kantona.

Opštinski štab civilne zaštite Kalesija je zadužen da osigura cjelodnevno (24 satno) prisustvo predstavnika općinskog crvenog križa u vojnoj bazi na Dubravama, a čiji će zadatak biti da osigura prihvat i smještaj humanitarne robe i njeno korištenje, za potrebe građana općine Kalesija smještenih u prihvatni centar u Bazi.

Od Federalnog štaba civilne zaštite je zatraženo da ubrzaju proces carinjenja i administrativnih procesa kako bi se humanitarna roba mogla ubrzano staviti na raspolaganje građanima.

Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona je predloženo da nastava u osnovnim i srednjim školama i na Univerzitetu u Tuzli počne od ponedjeljka, 26.05.2014. godine, a da se u školama u kojima to nije moguće učiniti, ubrzaju aktivnosti na otklanjanju nedostataka i nastavak nastave omoguće što prije.

Regionalnom odboru „Merhamet“ Tuzla dodijeljeno je 3.000, 00 KM pomoći za nabavku dizel goriva zbog pojačanih potreba i povećanog broja korisnika „Narodne kuhinje“.

Direktor JP „Spreča“ je zadužen da prilagodi režim rada brane na hidroakumulaciji Modrac očekivanom prilivu vode u hidroakumulaciju. Također, JP Spreča će najkasnije do 27.05.2014. godine sačiniti informaciju o stanju objekta brane sa prijedlogom mjera za poboljšanje stanja.

Zavod za javno zdravstvo TK će u kontrolu higijenske ispravnosti vode za piće uključiti i Švicarsku agenciju za razvoj i saradnju (Swiss Agency for Develepment And Cooperation - SDC) koju je za potrebe Bosne i Hercegovine poslala ambasada Švicarske u BiH.


Priredio(la): Kantonalni štab civilne zaštite