TUZLARIJE - BILTEN TK

24.05.2014.
Održana 12. Vanredna sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite
Stanje prirodne nesreće produžava se do daljnjeg


Tuzlarije


Stanje prirodne nepogode proglašeno na područjima svih općina Tuzlanskog kantona zadržat će se do daljnjeg zbog mogućnosti operativnijeg djelovanja štabova civilne zaštite i trošenja budžetskih i donatorskih sredstava na otklanjanju posljedica na terenu, odlučeno je na danas održanoj vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite u proširenom sastavu.

Osim članova Štaba, današnjoj sjednici su prisustvovali komandanti i načelnici opštinskih štabova civilne zaštite, koji su izvijestili o stanju na terenu, stepenu nastalog oštećenja, kao i pravcima i mogućnostima daljeg djelovanja.

Štabovi civilne zaštite TK su u odgovoru na prirodnu nepogodu od poplava i klizišta koja je imala razmjere katastrofe iskoristili sve raspoložive snage i sredstva zaštite i spašavanja, i veoma uspješno zaštitili građane i njihovu imovinu, jedan je od zaključaka sjednice.

Z A K LJ U Č C I


I

Stanje prirodne nepogode proglašeno na općinama i na nivou Kantona se zadržava do daljenjeg zbog mogućnosti operativnijeg djelovanja štabova civilne zaštite i trošenja budžetskih i donatorskih sredstava na otklanjanju posljedica na terenu.

II

Štabovi civilne zaštite TK su u odgovoru na prirodnu nepogodu od poplava i klizišta, koja je imala razmjere katastrofe, iskoristili sve raspoložive snage i sredstva zaštite i spašavanja, i u rukovođenju akcijama zaštite i spašavanja veoma uspješno zaštitili građane i njihovu imovinu.

III

OS BiH i 5. pješadijska brigada u Vojnoj bazi u Dubravama su dali veliki doprinos u zaštiti i spašavanju građana TK kroz stavljanje na raspolaganje KŠCZ materijalnih sredstava i ljudstva u evakuaciji građana, prijevozu na poplavljenim komunikacijama i zbrinjavanju u prihvatnom centru u Vojnoj bazi Dubrave.

IV

CK TK je kroz angažiranje općinskih organizacija i volontera u pružanju pomoći građanima ugroženim prirodnim nepogodama, prihvat i distribuciju humanitarne robe dao veliki doprinos u pružanju kvalitetnog odgovora na prirodnu nepogodu koja je zadesila Tuzlanski kanton.

V

Traži se od Agencije za slivno područje rijeke Save da hitno pristupi izradi projektne dokumentacije i regulaciji rijeke Spreče nizvodno do HA Modrac, rijeke Tinje i Istočnog lateralnog kanala u Gradačcu.



VI

Traži se od JP Spreča da hitno pristupi detaljnoj analizi postojećeg režima rada i ispuštanja vode na brani HA Modrac kako bi se postigao veći efekat zaštite od poplava HA Modrac za općine Lukavac, Gračanica i Doboj Istok.

VII

Traži se od JP Spreča da u suradnji sa Vladom TK, Agencijom za slivno područje rijeke Save i traženjem sredstava iz drugih izvora hitno pristupi završetku radova na započetoj sanaciji objekta brane na Modracu.

VIII

Traži se od JP Spreča da u suradnji sa Vladom TK i drugim pravnim subjektima, u čijoj je to nadležnosti, provede potrebne aktivnosti i pristupi radovima na vađenju akumulacionog taloga u HA Modrac kako bi se povećao kapacitet HA i omogućio veći prihvat vode iz slivnog područja rijeka Spreče i Turije i umanjila opasnost od poplava nizvodno od brane.

IX

Traži se od FUCZ, FŠCZ i Vlade F BiH da poduzmu potrebne aktivnosti na ubrzanoj izmjeni propisa i donošenju odluka koji će omogućiti da se sva akumulirana sredstva zaštite i spašavanja na nivou Federacije BiH i kantona stave na raspolaganje općinama za saniranje štete na infrastrukturnim objektima, vodotocima, objektima stanovanja i infrastrukturnim objektima.

X

Traži se od Ministarstva sigurnosti BiH da u raspodjeli međunarodne pomoći upućene u BiH ravnopravno bude zastupljen i TK.
XI

Traži se od Vijeća ministara BiH da poduzme odgovarajuće aktivnosti kako bi se omogućio brži ulazak i distribucija humanitarne pomoći općinama ugroženim poplavama i klizištima.

XII

Zadužuje se KŠCZ da sagleda mogućnosti upućivanja građevinske opreme i materijala kao pomoć općinama na kojima nema dovoljno građevinske operative.

XIII

Zbog razmjera nesreće koja se dogodila i nesreća koje će se događati, potrebno je u narednom periodu poduzeti sve potrebne aktivnosti da se organizuju i opreme snage i sredstva civilne zaštite jer je to garancija za kvalitetan odgovor u slučaju svih vrsta nesreće.


XIV

Zadužuje se KŠCZ da pokrene aktivnosti na izmjeni ili izradi novih propisa koji će omogućiti ubrzano rješavanje lokacija i stvaranje uvjeta na općinama za izgradnju stambenih objekata za građane čiji su domovi uništeni.

XV

Zadužuju se KŠCZ i OŠCZ da poduzmu aktivnosti na uniformiranju organiziranih snaga civilne zaštite, kako bi građani na terenu bili u stanju prepoznati i tražiti odgovarajuću uslugu od onih koji su odgovorni da to učine.

XVI

Pružanje stručne pomoći općinama sa strane, po naredbama i angažmanu KŠCZ obavezno vršiti putem OŠCZ u kojima će biti dogovoreni prioriteti i dinamika rada na terenu.

XVII

Tražiti od FŠCZ i Vlade Federacije BiH da se pomoć općinama dodjeljuje transparentno i na osnovu pravičnosti i dogovoru sa KŠCZ.

XVIII

Traži se od FŠCZ da osigura sredstva i uradi dezinsekciju područja koja su zahvaćena djelovanjem nesreće.

XIX

Tražiti od Elektroprijenosa TK da poduzme aktivnosti na zaštiti od poplava trafo stanice koja se nalazi u plavnom području rijeke Spreče i koja snabdijeva električnom energijom općinu Gračanica.

XX

Traži se od KŠCZ da sa JP Elektroprivreda i BH Telecom održi odgovarajuće dogovore i osigura da njihova operativa bude pod nadležnosti OŠCZ za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće.

XXI

Potrebno je ubuduće osigurati kvalitetno praćenje stanja vodotoka i hidroakumulacije Sniježnica na području općine Teočak u sistemu zaštite i spašavanja TK.

XXII

Zadužuje se KŠCZ da sa OŠCZ općina, na kojima ima građana za koje treba osigurati smještaj jer su njihovi objekti uništeni za vrijeme trajanje nesreće, održe sastanak i dogovore rješenje koje će omogućiti kvalitetan smještaj i snabdijevanje navedenih građana do konačnog rješenja navedenog problema.

XXIII

Zadužuju se OŠCZ da u suradnji sa CK TK osiguraju općinske centre za prihvat, uskladištenje i distribuciju humanitarnih roba.

XXIV

Zadužuje se KŠCZ da pripremi zahtjev za pomoć u gorivu od Direkcije robnih rezervi za općine koje nisu dobile navedenu pomoć.

XXV

Zadužuju se mediji TK da u programskoj šemi svakodnevno daju upute i preporuke stručnih osoba medicinske i veterinarske struke i kroz odgovarajuće tematske emisije pomognu građanima da se izbjegnu zaraze i epidemije posebno na područjima koja su direktno zahvaćena djelovanjem poplava i klizišta.

XXVI

Traži se od JP Ceste Federacije BiH da održavaju prohodnost magistralne ceste Tuzla – Bijeljina, dionica Tuzla – Ban Brdo, zbog ponovnog početka nastave u školama kao i rješavanje mosta na magistralnom putu Tuzla – Doboj u mjestu Mala Brijesnica u općini Doboj Istok.


KOMADANT
Samid Šarac