TUZLARIJE - BILTEN TK

26.05.2014.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite


Tuzlarije


Vodostaj na brani HA Modrac u 07:00 sati iznosio je 199, 47 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m., što znači da je voda ne preliva više preko brane. Vodostaj opada oko 0, 5 cm na sat. Ispust 59, 8 m3/s

Tuzlarije


Stanje na putevima:
M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Čaklovići) obustavljen je saobraćaj za teretna vozila, dok putnička vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.
M-18 Kladanj-Olovo zbog sanacije mosta preko Ujića rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom
M-18 Tuzla-Bijeljina (Seljublje) Zbog klizišta na magistralnom putu M-18 Bijeljina- Tuzla u mjestu Seljublje saobraćaj se odvija otežano
Lopare-Gornja Tuzla, u mjestu Veselinovac vozila prema Tuzli mogu koristiti obilazni pravac preko Priboja
Zbog klizišta na magistralnom putu M-18 Bijeljina-Tuzla saobraća se otežano.

Kada je u pitanju stanje na regionalnim putevima na području Tuzlanskog kantona, svi pravci su prohodni, s tim da se na određenim dionicama saobraćaj, zbog nanosa i klizanja tla odvija otežano jednom saobraćajnom trakom. Mole se vozači da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju i da vožnju prilagode uslovima i stanju na putu. Ekipe putne operative su na terenu i konstantno su angažirane na saniranju posljedica od poplava i klizanja tla.

Prema informacijama dobijenih od OSCZ na području TK kao posljedica poplava i klizišta na sreću nije stradalo niti jedno lice.

Tuzlarije


Na području Tuzlanskog kantona do sada je prema preliminarnim podacima evidentirano je preko 2500 klizišta koja ugrožavaju oko 2800 objekata, a evakuisano je oko 1800 osoba.

Na području većine općina situacija se stabilizirala, ekipe stručnjaka su na terenu i rade na sanaciji klizišta.

Općina Živinice
Tokom vikenda radilo se na sanaciji korita rijeka Gostelja i Oskova. Stručne ekipe vrše opservaciju klizišta i daju uputstva građanima i službama koje rade na stabilizaciji.

Općina Kladanj
Komisije obilaze teren, vrši se sanacija posljedica klizišta i poplava. Putna komunikacija prema MZ Tuholj još uvijek je u prekidu. Radi se na raščišćavanju puta.

Općina Srebrenik
U protekla 24 sata, VJ Srebrenik je imala 11 intervencija na cpljenju vode iz poplavljenih objekata na području općine.
U toku protekla 24 sata prijavljeno je 4 novih klizišta na području općine Srebrenik (Blagići, Cage, G. Srebrenik, Crveno Brdo).
U Brničanima je zbog velikih padavina uništen lokalni put pa je zbog toga saobraćaj otežan kroz ovo naselje.

Općina Gradačac
VJ VD Gradačac je bila angažovana na čišćenju Bosanskog Šamca sa jednim vozilom 2 vatrogasca.
Ukupan broj klizišta je ostao iznosi 280. Broj iseljenih 64 stalno dok se ne procjeni stanje objekata, saniraju se štete od poplava, građani se vraćaju u svoje domove. Zbog velikog broja klizišta i danas dva geologa iz Tuzle i jedan tim obilaze najkritičnija klizišta.

Općina Kalesija
Osposobljena je putna komunikacija Kalesija – Dubnica.
MZ Tojšići, Lipovice i G. Kikači još uvijek nemaju vodosnabdijevanje i trenutno se snabdijevaju cisternama sa pitkom vodom.
Danas se nastavlja sa sanacijom klizišta.

Općina Živinice
U toku vikenda rađeno na sanaciji korita rijeka Gostelje i Oskove.
Trenutno se izvode radovi na sanaciji klizišta

Epidemiološka situacija se može zbog faktora okruženja (nedostatak vode, plavnih nanosi i otpad) i dalje karakterisati kao nesigurna ali pod aktivnim nadzorom. Nema intenzivnije dinamike pojave zaraznih bolesti. Na većini općina se uspostavlja kontinuirano vodosnabdijevanje uz intenzivan nadzor zdravstvene ispravnosti vode za piće. Intenzivno se provode mjere mehaničkog čišćenja i dezinfekcije.

Stanje elektroenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona je normalizovano.
Vrlo mali broj građana je bez napajanja električnom energijom na području sa aktivnim klizištima.