TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2008.
Danas održana 48. redovna sjednica Vlade TK
Data saglasnost za upis 2960 studenata


Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala prethodnu saglasnost na Odluku o upisu studenata u I godinu dodiplomskog studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2008/2009. godini i utvrđivanju participacije studenata svih studijskih godina u troškovima studija. Upravni odbor Univerziteta u Tuzli je predložio da se u narednoj akademskoj godini upiše 2 960 studenata.

Data je saglasnost za upis 1625 redovnih studenata, 160 vanrednih studenata i 1 175 redovnih studenata koji plaćaju školarinu.

Data je i prethodna saglasnost na visinu participacije studenata u troškovima studija.

Redovni studenti plaćat će participaciju od 100, 00 KM po semestru.

Studenti koji u skladu sa Pravilima Univerziteta, traže polaganje ispita pred Komisijom participirat će u troškovima polaganja ispita od 100, 00 KM po ispitu.

Vanredni sudenti koji se prvi put upisuju u I godinu studija pariticipiraju u troškovima studija:
- 600, 00 KM po semestru na Ekonomskom fakultetu (Visoka poslovna škola), Fakultetu za tjelesni odgoj i sport (Visoka trenerska škola)
- 900, 00 KM po semestru na medicinskom fakultetu (Visoka zdravstvena škola)

Visina participacije za redovne studente koji plaćaju troškove studija iznosi:
- 600, 00 KM po semestru na Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu, Fakultetu za tjelesni odgoj i sport, Pravnom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu
- 750, 00 KM po semestru na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Fakultetu elektrotehnike, Mašinskom fakultetu, Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu i Tehnološkom fakultetu
- 900, 00 KM po semestru na Medicinskom fakultetu, Farmaceutskom fakultetu i Akademiji dramskih umjetnosti

Redovni studenti koji participiraju u troškovima studija odnosno plaćaju školarinu, a iz kategorije su lica koje tretira Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica plaćat će 50% participacije odnosno školarine, ako su ova prava ostvarena na području Tuzlanskog kantona.
Redovni studenti bez oba roditelja bit će oslobođeni plaćanja participacije u troškovima studija i školarine, ako studijsku godinu upisuju prvi put i imaju prebivalište na području Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost Univerzitetu u Tuzli da kandidatima, koje tretira Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica, i koji ispune bodovni minimum odnosno polože prijemni ispit, u slučajevim kada broj prijavljenih kandidata prelazi utvrđeni broj za upis, omogući upis u I godinu dodiplomskog studija akademske 2008/2009. godine.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona