TUZLARIJE - BILTEN TK

27.05.2014.
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite


Tuzlarije
Klizište u Kojšinu


Vodostaj: na brani HA Modrac u 07, 00 sati iznosio je 199, 29 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07, 00 nivo jeniži za 18 cm. Ispust 59, 8 m3/s

Stanje na putevima:
M-4 Simin Han-Kalesija, zbog izvođenja radova u mjestu Čaklovići, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Kladanj-Olovo- zbog sanacije mosta preko Ujića rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Zbog klizišta na magistralnom putu M-18 Bijeljina- Tuzla u mjestu Seljublje saobraća se otežano.

Općina Tuzla
U općini Tuzla prijavljena su 4 nova klizišta, od toga jedno novo koje ne ugrožava objekte, te 3 stara koja ugrožavaju jednu vikendicu i dva stambena objekta. Do sada je od strane građana prijavljeno 1310 klizišta. I dalje se provode interventne i prioritetne mjere spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Broj uništenih stambenih objekata je 48, oštećenih 132 i ugroženih 348, ostalih objekata (garaže, štale, pomoćne zgrade) je 73, odnosno ukupno 601 objekat. Evakuirano je 478 lica.

Općina Lukavac
Vode se aktivnosti oko probijanja puta, kojeg je zatrpalo klizište, prema gradskoj deponiji Potočari. Vrši se DDD tamo gdje su objekti bili potopljeni od predostrožnosti pojave zaraznih bolesti.

Općina Srebrenik
U toku protekla 24 sata prijavljeno je 20 novih klizišta na području općine Srebrenik.
Tokom dana Služba za spašavanje iz ruševina je od jutarnjih sati angažovana na sanaciji posljedica nastalih od prirodne nepogode klizišta u naseljima: Podorašje, Potpeć, Like, Lipje, Cage, Kurtići, Mićići, Ćojluk, Junuzovići.
Nivo rijeke Tinje izmjeren na mjernoj letvi ispod Koprića mosta iznosi 1, 30 metara.
U toku protekla 24 sata Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik je imala 4 intervencije na crpanju vode i dostavi pitke vode.

Općina Čelić
Izvršen je obilazak oko 120 klizišta, broj klizišta prijavljenih od strane građana iznosi 159 . Najviše prijavljenih klizišta se nalaze u naseljima Drijenča, Mahale, Džihani, Gornji i Donji Humci, Nahvioci, Vražići, Sitari, Brezje i Velino Selo.
Oko 40 porodica još uvijek nije u mogućnosti da boravi u svojim objektima, smješteni su kod rodbine i prijatelja. Općina Čelić ne raspolaže kolektivnim objektom za smještaj, što dodatno otežava smještaj ugroženih porodica.
navedenog putnog pravca, dok se lokalnim putevima otežano kreće zbog zemljanih nanosa na putu.
Svi regionalni putevi su prohodni osim putnog pravca Čelić-Lopare-Gornja Tuzla-Tuzla iz razloga pokretanja klizišta na dijelu.
JKP „Čistoća“ Čelić i dalje realizuje aktivnosti na saniranju mjesnih vodovodnih mreža oštećenih pojavom klizišta tako da je još uvijek snadbijevanje vode teško u naseljima Mahale, Brdo, a otežano je snadbijevanje vodom u naselju Vražići i Brnjik. Hemijskim i bakteriološkim analizama se i dalje potvrđuje da voda na prostoru općine Čelić nije ispravna za piće te se savjetuje stanovništvu prokuhavanje ili snadbijevanjem flaširanom vodom.

Općina Gračanica
Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu (Karanovački most) je 278 cm i u stalnom je opadanju.
Vatrogasci VJ Gračanica peru i čiste privredna preduzeća od nanosa mulja.

Općina Gradačac
Ekipe HES-a su u kontinuiranom praćenju kvaliteta vode u vodovodima i bunarima na području općine. Voda u gradskom vodovodu te u lokalnim vovodima Domažić, Vrelo, Hukalo, Mionica III i vodovod Zmajevac je ispravna za piće. Svi vodovodi su u funkciji i uredno snadbjevaju domaćinstva.
Naredbom Općinskog štaba civilne zaštite, zbog nemogućnosti odvoza smeća na deponiju u Doboju, smeće se odlaže, privremeno, na deponiju Višnjik u Gradačcu.
Stanje sa vodotocima je vraćeno u normalu. Ukupan broj klizišta je ostao isti i iznosi 280. Broj iseljenih je 64 lica. Zbog velikog broja klizišta i danas dva geologa iz Tuzle i jedan tim obilaze najkritičnija klizišta.

Općina Doboj Istok
Tokom jučerašnjeg dana otpočele su sa radom sve školske ustanove na prostoru općine.
Rijeka Spreča povukla u svoje korito, provode se intenzivni radovi na čišćenju korita vodotoka kako bi se izbjegle nove moguće štete i plavljenja. Predstavnici ministarstva poljoprivrede su uzeli uzorke biljnog materijala sa poplavljenih prostora a tokom dana uposlenici agropedološkog zavoda će uzorkovati poplavljeno tlo.
Do sada je registrovano 146 klizišta i odrona, što je uzrokovalo ogromne metrijalne štete kako na privatnim posjedima i objektima tako i na javnoj infrastrukturi. Magistralni put M4 Doboj-Tuzla na prostoru općine je oštećen na dvije lokacije te se promet odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Općina Kladanj
Putna komunikacija prema MZ Tuholj još uvijek nije uspostavljena, zbog klizišta koje je presjeklo izlaz iz ovog sela. Alternativni put koji se koristi je samo za P/M/V a saobraćaj ovim putem se odvija izuzetno teško.