TUZLARIJE - BILTEN TK

03.06.2014.
Donošenje kratkoročnih mjera o stanju u privredi TK-a
Ekonomsko-socijalno vijeće Tuzlanskog kantona održava sjednicu na kojoj se razmatra situacija u privredi nakon katastrofalnih poplava i klizišta na području kantona.

Cilj sjednice jeste donošenje kratkoročnih mjera o stanju u privredi nakon poplava, a iste će biti upućene Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona na usvajanje, te kako bi se pomoglo privrednim subjektima da lakše prevaziđu štete koje su nastale zbog poplava i klizišta.

- Dominantna tačka na sjednici je razmatranje stanja u privredi nakon katastrofalne nesreće izazvane poplavama i klizištima. U okviru ove tačke, mi ćemo Vladi i Skupštini TK-a predložiti donošenje kratkoročnih mjera u cilju pomaganja subjektima koje su pretrpjele direktne štete, a kako bi oni lakše prevazišli situaciju u kojoj se nalaze - izjavio je predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća TK-a Ramiz Karić.

Kazao je da će pokušati da na najjednostavniji način sačuvaju postojeći broj radnih mjesta u privredi na području Tuzlanskog kantona.

- Mi ćemo sa zaključcima koje donesemo na današnjoj sjednici ići prema kantonalnoj Vladi. Po mišljenju u sindikatu, mi trebamo ići prema višim nivoima vlasti kako bi donijeli odgovarajuće kratkoročne mjere, a sa ciljem da pomognu ugroženim privrednim subjektima - izjavio je predstavnik Sindikata kantonalnog odbora Fahrudin Šaković.

On je istaknuo da bi se trebala i zakonska regulativa uskladiti novonastaloj situaciji, kako bi privredna društva opstala i nastavila proizvodnju.

- To vlasti moraju shvatiti i brzo djelovati, a do sada su već trebali riješiti usklađivanje zakonske regulative aktuelnoj situaciji. Nama u sindikatu je najvažnije da se sačuvaju radna mjesta i da ljudi imaju redovne plate, kao što su imali prije ove prirodne nesreće - podvukao je Šaković.

Na sjednici će se govoriti i razmatrati o inforamcijama o stanju budžeta TK-a, o smjernicama za zaštitu domaće proizvodnje farmaceutskih proizvoda, prijedlogu inicijative za izmjene i dopune Zakona o šumama TK-a, te o načinu realizacije planova u vezi sa oživljavanjem proizodnje u privrednim društvima „Konjuhu“ i „Diti“, kao i o inicijativi Centra za razvoj i podršku u vezi sa projektom „Zapošljavanje osoba sa invaliditetom“.

Priredio(la): FENA