TUZLARIJE - BILTEN TK

30.05.2014.
Vlada TK održala radni sastanak sa općinskim načelnicima
Vlada Tuzlanskog kantona održala je radni sastanak s načelnicima svih općina Tuzlanskog kantona, na kojem se razgovaralo o izmjenama propisa iz oblasti građenja, te utvrđivanja kriterija za dodjelu sredstava novčane pomoći općinama za otklanjanje šteta nastalih prirodnom nesrećom.

Cilj sastanka je bio definisanje zaključaka i smjernica za dalju saradnju kantonalne Vlade i općina na području Tuzlanskog kantona u oblasti unaprjeđenja poslovnog ambijenta.

Današnjem sastanku su prisustvovali svi općinski načelnici i svi ministri u kantonalnoj Vladi.

- Sredstava sa kojima raspolaže Kantonalni štab civilne zaštite Tuzla su skromna, a radi se o iznosu oko tri miliona maraka. Mi smo već općinama prvi put dodijelili po deset hiljada maraka, a drugi put po 40 hiljada maraka, te smo na sastanku govorili o kriterijima za raspodjelu preostalih sredstava - izjavio je premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić.

Kazao je da su sa općinskim načelnicima dogovorili da sačekaju izvještaj o procjeni nastalih šteta, a koji bi trebali uraditi međunarodni timovi, te će, kako kaže, uz zajedničku saglasnost podijeliti preostala sredstva.

- Sredstava kojima raspolaže Federalni štab civilne zaštite su u iznosu oko 20 miliona maraka, od kojih 4, 6 miliona pripada Tuzlanskom kantonu. Zato smo zamolili načelnike da, putem poslanika u Federalnom parlamentu, pokušaju uticati da se odblokiraju ta sredstva - istaknuo je Umihanić.

Također je kazao da ukoliko dođe do deblokade tih sredstava, koja pripadaju Tuzlanskom kantonu, da će u skladu sa kriterijima i općinskim načelnicima podijeliti sredstva općinama, te će općine zajedno sa svojim građanima namirivati štete prouzrokovane prirodnom nesrećom.

Na radnom sastanku je Vlada Tuzlanskog kantona sa načelnicima zaključila da će, uz dodatne konsultacije sa stručnim službama, dati konačne prijedloge o izmjeni propisa iz oblasti građenja, a koje će uputiti višim organima vlasti.

- Oni prijedlozi koji budu kandidirani za promjenu kantonalnih propisa, Vlada kantona će po hitnom postupku to uraditi, te ako se bude zahtjevalo i odlučenje od Skupštine Tuzlanskog kantona, tražit ćemo i od skupštine da to riješi po hitnom postupku - zaključio je Umihanić.

Priredio(la): FENA