TUZLARIJE - BILTEN TK

30.05.2014.
Šef Misije OSCE-a u BiH posjetio premijera TK


Tuzlarije


Trenutna situacija na području Tuzlanskog kantona, zaključci sa konferencije o ekonomskom oporavku Bosne i Hercegovine u Sarajevu te ekonomski oporavak zemlje i budući koraci koje namjerava poduzeti Vlada TK s ciljem poboljšanja uslova života njenih građana bili su fokusu razgovora premijeraTuzlanskog kantona Bahrije Umihanića sa ambasadorom Fletcherom Burtonom, šefom Misije OSCE-a u BiH.

Uz napomenu da je Misija OSCE-a u BiH preusmjerila svoje resurse sa juga na sjever BiH kako bi pomoć zbog nedavnih poplava usmjerila gdje je najpotrebnije, ambasador Burton je rekao da su već uplatili 30.000.00 KM na račun Crvenog krsta BiH. U koordinaciji sa Ujedinjenim nacijama, Svjetskom bankom, državama članicama EU i vlastima BiH terenska kancelarija za ovaj dio BiH locirana je u Tuzli gdje je na čelu timova za procjenu šteta Ricardo Zapata Marti. Ovog nobelovca angažovala je Evropska unija da u kratkom roku procijene potrebe za oporavkom sa ciljem ocjene posljedica nedavnih poplava na živote ljudi i osnovne sektore u pogođenim područjima, rečeno je na sastanku.

Šef Misije OSCE-a u BiH je napomenuo da je nakon februarskih protesta koji su se desili u Federaciji BiH premijer Umihanić jedini imenovani premijer i da je na njemu velika odgovornost.

Sagovornici su se saglasili da će dosadašnja dobra saradnja između OSCE-a i Vlade TK biti nastavljena.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK