TUZLARIJE - BILTEN TK

30.05.2014.
Stanje u Tuzlanskom kantonu
Izvještaj Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite


Tuzlarije


Vodostaj na brani HA Modrac u 07, 00 sati iznosio je 198, 65, 00 m.n.m. Tačka preljeva je 200 m.n.m., što znači da je voda ne preliva više preko brane. Ispust 57, 8 m3/s

Stanje na putevima:
M-4 Tuzla-Zvornik Zbog aktivnog klizišta u mjestu Čaklovići, saobraćaj putničkih vozila i autobusa odvija se jednom trakom, dok teretna vozila koriste obilazne pravce.
M-18 Kladanj-Olovo zbog sanacije mosta preko Ujča rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom
M-18 Tuzla-Ugljevik Na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 3, 5 tone.
Lopare-Gornja Tuzla, u mjestu Veselinovac vozila prema Tuzli mogu koristiti obilazni pravac preko Priboja
R-467Olovo-Ribnica Potpuna obustava saobraćaja

Kada je u pitanju stanje na regionalnim putevima na području Tuzlanskog kantona, svi pravci su prohodni, s tim da se na određenim dionicama saobraćaj, zbog nanosa i klizanja tla odvija otežano jednom saobraćajnom trakom. Mole se vozači da poštuju privremenu saobraćajnu signalizaciju i da vožnju prilagode uslovima i stanju na putu. Ekipe putne operative su na terenu i konstantno su angažirane na saniranju posljedica od poplava i klizanja tla.

Prema informacijama dobijenih od OSCZ na području TK kao posljedica poplava i klizišta na sreću nije stradalo niti jedno lice.

Na području Tuzlanskog kantona do sada je prema preliminarnim podacima evidentirano je preko 3000 klizišta koja ugrožavaju oko 2800 objekata.

Na području većine općina situacija se stabilizira, ekipe stručnjaka su na terenu i rade na sanaciji evidentiranih klizišta.

Općina Tuzla
U protekla 24 sata prijavljena su 2 nova slučaja oštećenja stambenih objekata u naselju Kojšino.

Općina Srebrenik
Nivo rijeke Tinje izmjeren na mjernoj letvi ispod Koprića mosta jutros u 07 sati iznosi 1 metar.
Došlo je do pojave 8 novih aktiviranih klizista u naseljima Tutnjevac, Tinja, Srebrenik, Ljenobud, Sladna, Srednja Špionica, N.N. Neum i Seona.
VJ Srebrenik je u protekla 24 sata imala 17 intervencija na crpljenju vode iz bunara u naseljima Previle, Babunovići i Bjelave.
Juče su sanirana 4 klizišta, vrše se aktivnosti na poboljšanju protoka rijeke Tinje i njenih pritoka.
Izvršena je dezinfekcija: 6 lokalnih vodovoda, 5 individualnih stambenih objekata i 2 privredna subjekta Srebrenik i Špionica.

Općina Gradačac
Na području ove općine, nije bilo pojave novih klizišta. Ukupan broj klizišta je ostao isti i iznosi 280.
Zbog velikog broja klizišta i danas jedan geolog iz Tuzle i jedan tim obilaze najkritičnije lokacije klizišta.

Općina Gračanica
Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac je 270 cm.
VJ Gračanica je obavljala poslove na pranju ulica i privrednih subjekata.

Općina Teočak
Prema informaciji dobivenoj od OSCZ Teočak, na području općine Teočak u protekla 24 sata nije bilo pojave novih klizišta.

Općina Doboj Istok
Voda iz sistema vodosnabdijevanja gradskog vodovoda u naseljima Klokotnica, Brijesnica Velika, Brijesnica Mala i Lukavica Rijeka ispravna za piće. Izuzetak čini dio sistema u naselju Stanić Rijeka, kao i lokalni vodovodni sistemi gdje voda još uvijek ne zadovoljava neophodne kriterije. S tim u vezi molimo građane pomenute mjesne zajednice, kao i one koji koriste vodu iz lokalnih vodovoda da se i dalje pridržavaju prethodno datih uputstava za korištenje vode.
Prijavljeno je i aktiviranje novih klizište čiji je broj sa proteklim danom iznosio 164.
Tokom protekla 24 sata vrši se čišćenje korita vodotoka te popravka lokalnih puteva, tamo gdje je to moguće.
Radovi na popravci mosta na magistralnom putu M4 u naselju Stanić Rijeka su provođeni i tokom jučerašnjeg dana.
Promet glavnom saobraćajnom komunikacijom kroz općinu magistralnim putem M4 zbog šteta na mostovima u naseljima Brijesnica Velika i Stanić Rijeka se odvija usporeno, jednom trakom, dok su lokalni putevi oštećeni ili zatrpani odronima na više lokaliteta.

NUS
Prijavljeni su pronalasci minsko-eksplozivnih sredstava u općinama Doboj Istok (Klokotnica), Gradačac (u centru grada) i Kalesija (MZ Dubnica). Mjesta su obilježena i očekuje se uklanjanje i uništavanje.
Tokom jučerašnjeg dana tim za uništavanje NUS-a Tuzla „A“ izuzimao je i uništavao NUS na područjima općine Gradačac. Tim „B“ je bio na usluzi općinskim štabovima civilne zaštite Kladanj, Banovići, Sapna, Teočak i Gračanica (prijevoz opreme i sredstava dobivenih od Federazlne uprave civilne zaštite.

Epidemiološka situacije se može zbog faktora okruženja (nedostatak vode, plavnih nanosi i otpad) i dalje karakterisati kao nesigurna ali pod aktivnim nadzorom. Nema intenzivnije dinamike pojave zaraznih bolesti. Na većini općina se uspostavlja kontinuirano vodosnabdijevanje uz intenzivan nadzor zdravstvene ispravnosti vode za piće. Intenzivno se provode mjere mehaničkog čišćenja i dezinfekcije.

Stanje elektroenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona je normalizovano.
Vrlo mali broj građana je bez napajanja električnom energijom na području sa aktivnim klizištima.