TUZLARIJE - BILTEN TK

29.05.2014.
Vlada TK
Utvrđene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanja
Tuzlarije Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je na sjednici Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Razlozi za izmjene proizilaze iz činjenice da su se prilikom primjene Zakona o visokom obrazovanja pojavile poteškoće vezano za njegovu primjenu u dijelu provođenja postupka akreditacije visokoškolskih ustanova.

Trenutno važećim Zakonom propisane su nadležnosti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta koje Agencija nema.

Neke od izmjena tiču se usklađivanja sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju, kojim je propisano da je Agencija nadležna za imenovanje komisije stručnjaka, na osnovu prijedloga nadležnih obrazovnih vlasti u pogledu izbora stručnjaka sa utvrđene liste.

Vlada TK je donijela Odluku kojom odobrava jednokratnu pozajmicu novčanih sredstava sa podračuna Tuzlanskog kantona - sredstva od vodnih naknada u iznosu do 2.200.000, 00 KM i sa podračuna sredstva za zaštitu okolice u iznosu do 2.200.000, 00 KM u cilju obezbjeđenja nedostajućeg dijela novčanih sredstava za isplatu plaća, za april 2014. godine, za zaposlene kod budžetskih korisnika, čijim korištenjem se ne smije ugroziti izvršenje obaveza po namjenskom podračunu.

Vlada TK je usvojila Izvještaj o radu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja za period 1.1. – 31.12.2013. godine.

Kad je u pitanju turizam, Ministarstvo je uradilo "Osnove strategije razvoja turizma na području Tuzlanskog kantona” koji će biti temeljni dokument i postaviti okvire uravnoteženog regionalnog turističkog razvoja, uzimajući u obzir postojeće lokalne planove razvoja turizma, razvojnu strategiju Tuzlanskog kantona i Prostorni plan.

Osnove strategije razvoja turizma dat će analizu i izvršiti svojevrsnu reviziju turističkih potencijala, te odrediti razvojnu viziju i strateške ciljeve razvoja turističke djelatnosti i mjere koje će se provoditi u cilju ostvarivanja vizije za period od 10 godina.

U oblasti saobraćaja bilo je govora o mjerama za suzbijanje nelegalnog rada u oblasti cestovnog prijevoza a Operativni plan mjera je, na prijedlog Ministarstva, usvojila Vlada TK.

Također je u fokusu bilo funkcionisanje linijskog i vanlinijskog kao i taksi prijevoza, uređenje autobuskih stajališta i taksi štandova, kategorizacija cesta na području TK, finansiranje saobraćajne infrastrukture i realizacija projekta "Osnova strategije razvoja regionalnih cesta na području Tuzlanskog kantona za period od 2013. do 2023. godine.

Ministarstvo je za 2013. godinu planiralo aktivnosti na kategorizaciji cesta na području TK. Postojeća kategorizacija cesta utvrđena je prije tridesetak godina. U međuvremenu je došlo do političkih, socijalnih i ekonomskih promjena u BiH, te je bilo neophodno urediti novu kategorizaciju cesta baziranu na vlastitim zakonima i kriterijima.

Također je urađen Kantonalni daljinar i minimalna vremena vožnje za linijski prijevoz putnika za područje Tuzlanskog kantona. Rađeno je na zajedničkom Projektu sa IFC-om na unapređenju poslovnog ambijenta na području TK, odnosno privlačenju novih investicija. Više od 30 administrativnih postupaka iz resorne oblasti je značajno racionalizovano, a isto tako je urađeno i sa administrativnim postupcima iz nadležnosti "Direkcije regionalnih cesta TK“.

Potpisivanjem ugovora između JP "Međunarodni aerodrom Tuzla” i najveće "nisko-tarifne” avio kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi - "Wizz Air” uspostavljen je zračni most između Tuzlanskog kantona i značajnih destinacija u Evropi, te je stvorena pretpostavka za značajnije angažovanje aerodromskih kapaciteta, kao i da se opravdaju dosadašnja ulaganja i potvrdi njegov strateški značaj.

Sa ciljem nesmetanog funkcionisanja JP "Međunarodni aerodrom Tuzla“ Ministarstvo je u saradnji sa menadžmentom aerodroma iniciralo nabavku nedostajuće opreme na aerodromu.

Vlada Tuzlanskog kantona iskazala je spremnost za pomaganje Z.D. RMU "Đurdevik" Đurdevik d.o.o. putem omogućavanja reprogramiranog načina izmirenja obaveza primaoca kredita prema davaocu kredita, uvažavajući trenutne uslove poslovanja primaoca kredita.

Donesena je odluka kojom se odobrava reprogram povrata novčanih sredstava po osnovu kredita odobrenog po ugovoru zaključenim sa Rudnicima "Kreka" u Tuzli d.o.o., sada pravnim sljednikom.

Rudnik "Đurdevik" preostalu obavezu po osnovu Ugovora u iznosu 2.123.053, 72 KM, otplaćivat će u periodu 5 godina, od maja 2014. do decembra 2018. godine.

Vlada TK također je dala saglasnost na tekst Anexa Ugovora o reprogramu povrata novčanih sredstava po osnovu kredita odobrenog RMU "Đurdevik" Đurdevik d.o.o., sada pravnim sljednikom JP Elektroprivreda BiH, d.d. Sarajevo, Z.D. Rudnici uglja "Đurdevik" Đurdevik d.o.o., saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.