TUZLARIJE - BILTEN TK

19.06.2014.
Održana 8. Vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Data saglasnost za upis 2545 studenata


Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici dala je saglasnost na prijedlog Odluke Senata Univrziteta u Tuzli o broju studanata za upis u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na fakultete odnosno Akademiju Univerziteta u Tuzli te utvrdila visinu školarine i participacije u troškovima studija u akademskoj 2014/2015. godini.

Na fakultete odnosno Akademiju Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2014/15. godini prvu godinu studija prvi put će upisati 2545 studenata. Ukoliko se na određeni fakultet/studijski program Univerziteta u Tuzli ne upiše najmanje 50% predviđenog broja studenata, na tom fakultetu odnosno studijskom programu, neće biti organizovan studij u akademskoj 2014/15. godini, što će utvrditi Senat Univerziteta, po konačnoj listi primljenih kandidata.

Redovni studenti koji se sami finansiraju, a prvi put upisuju prvu studijsku godinu na Medicinskom fakultetu, Farmaceutskom fakultetu i Akademiji dramskih umjetnosti plaćaju školarinu od 900, 00 KM po semestru. Semestar na Fakultetu elektrotehnike, Mašinskom fakultetu, Prirodno- matematičkom fakultetu, Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu i Tehnološkom fakultetu iznosi 750, 00 KM dok je 600, 00 KM semesatar na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu, Fakultetu za tjelesni odgoj i sport i Pravnom fakultetu.

Studenti s posebnim potrebama koji imaju utvrđen postotak tjelesnog oštećenja 70% i više, bez obzira na odobreni broj studenata za upis imaju pravo na upis, a finansiraju se iz budžeta TK.

Vlada TK donijela je Odluku o dopuni Odluke o proširenju upisne kvote za upis učenika iz reda boračke populacije. Dokumentom je odobrena dodatni upis učenika iz reda boračke populacije u prvi razred JU Srednja mješovita škola u Gradčcu kako je to prethodnom Odlukom bilo učinjeno i za srednje medicinske škole u Tuzli, Živinicama i Gračanici. Radi se o djeci koja su na prijemnom ispitu ostvarila minimalno 54 boda.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK