TUZLARIJE - BILTEN TK

17.06.2014.
U proteklih 12 mjeseci Aerodrom ˝Tuzla˝ zabilježio preko 100.000 putnika



Pozdrav prvom slijetanju


U nedjelju 15. juna navršena je godina od uspostavljanja prve Wizzairove linije Tuzla - Basel. Od tada, pa do 31. maja 2014. godine, dakle za 11, 5 mjeseci, Tuzlanski aeodrom zabilježio je, prema našoj evidenciji 101.771 putnika i tako premašio magični broj od 100.000 putnika. Čestitke zaslužuju svi, i Aerodrom "Tuzla", i Wizz Air, i Turistička agencija Golden Tours (čarter letovi), i posebno putnici koji su se odlučili za korištenje Aerodroma "Tuzla".

Tuzlarije


Prema statističkim podacima Državne agencije za civilnu avijaciju (BHDCA) za mjesec maj, kroz Aerodrom "Tuzla" prošla su 9343 putnika što je skoro isti broj u odnosu na april kada je prevezeno 9.450 putnika.

Tuzlarije


S obzirom da smo proteklih godinu dana za poređenje prometa koristili relevantniji podatak o popunjenosti aviona, recimo da je u aprilu zabilježeno 138, 97 putnika po jednom letu dok je u maju taj broj pao na 126 putnika što je smanjenje skoro 10%. To smanjenje nije zabrinjavajuće jer je i bez precizne analize jasno da su u vrijeme poplava i prekinutih cestovnih komunikacija mnogi odustali od putovanja.

Za par dana će poletjeti i prvi avioni za Dortmund i Eindhoven, broj putnika će biti još veći, a to bi trebao biti signal i za Aerodrom "Tuzla", kantonalne i federalne vlasti, da pod hitno moraju učiniti sve da se poveća komfor putnika u pristanišnoj zgradi. Putnici u avionskom saobraćaju i kad koriste niskotarifnu avio kompaniju ipak očekuju minimum komfora a njega nema kada se sastanu dolazeći i odlazeći putnici sa dva leta, što će se sve češće dešavati.

A.M.