TUZLARIJE - BILTEN TK

12.06.2014.
Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu politiku
Higijensko-epidemiološka situacija na području TK stabilna

Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Skupštine Tuzlanskog kantona je danas (12.6.2014. godine), održala tematsku sjednicu hitnog karaktera na kojoj je razmatran Izvještaj o zdravstvenom stanju i poduzete mjere i aktivnosti u cilju sprečavanja infektivnih oboljenja kao i epidemiološkom stanju na TK Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Komisija je podržala sve aktivnosti koje je poduzeo Zavod za javno zdravstvo TK, dato je mišljenje da su dosadašnje aktivnosti dale dobre rezultate tako da je trenutna higijensko-epidemiološka situacija na Tuzlanskom kantonu stabilna.

U cilju davanja podrške i pomoći u realizaciji planiranih aktivnosti, kao i neophodnosti dodatnog unapređenja trenutnog stanja, Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Skupštine Tuzlanskog kantona uputila je Kantonalnom štabu civilne zaštite i Federalnoj upravi civilne zaštite sljedeće zaključke:

• Kantonalni štab civilne zaštite treba obezbijediti sredstva (iz vlastitih sredstava ili sa federalnog nivoa) za hitnu dezinsekciju i deratizaciju Tuzlanskog kantona (zbog pojave velikog broja komaraca i glodara);

• Kantonalni štab civilne zaštite treba obezbijediti sredstva za nastavak kontrole ispravnosti vode za piće na području Tuzlanskog kantona, te kontinuirano i u narednom periodu treba obavljati ove aktivnosti u cilju stabilnosti higijensko-epidemiološke situacije na Kantonu.

Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Skupštine Tuzlanskog kantona će i dalje aktivno pratiti higijensko epidemiološku situaciju na području Tuzlanskog kantona i promptno reagovati u slučaju iskazane potrebe.

Predjsednica Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu politiku
Skupštine Tuzlanskog kantona

Redžiba Šiljić-Sagdati, v.r.