TUZLARIJE - BILTEN TK

10.06.2014.
Svečano otvoren sajam “Energa 2014”
Tuzla središte regionalne energetske priče
Pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, danas je u SKPC "Mejdan" Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH svečano otvorio Međunarodni specijalizirani sajam energetike “Energa 2014”, koji će se od 10. do 13. juna održavati u Tuzli.

Tuzlarije


Pored premijera Nikšića, pristunim gostima su se obratili i Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma i Momir Tošić, direktor makroenergetskog sektora Vanjsko trgovinske komore BiH. Pogledajte šta su kazali.



Međunarodni specijalizirani sajam energetike “Energa 2014” i Međunarodna konferencija “Energa 2014” su dva značajna događaja vezana za energetski sektor u Bosni i Hercegovini i po mnogo čemu su jedinstvena u ovom dijelu Evrope. Ove godine se okupilo više od 60 izlagača iz devet evropskih zemalja u okviru sajamskih aktivnosti, a na konferenciji gotovo 200 učesnika i brojni stručnjaci iz sektora energetike, te istraživačko razvojnih i obrazovnih institucija, koji će kroz 55 izlaganja prezentirati svoja istraživanja, iskustva i dostignuća u energetskom sektoru.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Novina u odnosu na prošle godine je da je u SKPC Mejdan instaliran prezentacijski prostor, na kojem će se prvog dana sajma održati dva panela. Panel „Učešće BH kompanija u investicionim projektima u elektroenergetskom sektoru“ kao paneliste će okupiti predstavnike entitetskih vlada u BiH, resornih ministarstava iz oblasti industrije i energetike, direktorie tri elektroprivrede u BiH i Elektroprijenosa BiH i druge.

Drugi panel, iniciran od USAID-a tretirat će „Inovativno upravljanje šumama i vodama, s ciljem iskorištavanja energetskih potencijala“.

Organizator ističe i Austria Showcase „Energija i zaštita okoline“ u okviru kojeg će Trgovinski odjel Austrijske amabasde u BiH predstaviti šest austrijskih firmi.

Svečano otvaranje Konferencije "Energa" održat će večeras na Velikoj galeriji Hotela Tuzla sa početkom u 19.30 h. Pored predstavnika Programskog odbora konferencije, na otvaranju će govoriti Janez Kopač (Sekretarijat Energetske Zajednice, Beč, Austrija), te predstavnici Opštine Tuzla i Vlade Tuzlanskog kantona.

- Ove godine smo odlučili da konferencija više bude okrenuta ka aktulenim temama kao što su iskustva evropskih i susjednih zemalja u provođenju energetskih politika, zatim uvođenje tržišta električne energije koje se u BiH otvara 1. januara 2015. godine i posebno investicionom ciklusu u elektroenergetskom sektoru. Posebnu pažnju sigurno će privući i dva panela prvog dana održavanja sajma, gdje bi trebali dobiti konačne zaključke kako bi trebali povećati učešće naših kompanija u očekivanim investicijama u elektroenergetskom sektoru, koje iznose pet do šest milijardi maraka maraka – rekao je prof. dr. Mirza Kušljugić, predsjednik Programskog odbora Konferencije Energa.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Organizator oba događaja u okviru projekta „Energa 2014“ je Tuzlanski sajam, partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Općina Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona i Rudarski institut Tuzla. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, suorganizator USAID-Firma projekt, a sponzori UNDP i Schneider Electric.

S.P.