TUZLARIJE - BILTEN TK

10.06.2014.
Prekinuta redovna sjednica radi održavanja sjednice hitnog karaktera
U Skupštini TK razmatrano 9 zakona
Tuzlarije
Foto: Arhiva


Jučer započeta 62. sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je imala do sada najobimniji dnevni red, nije okončana. Sjednica je prekinuta nakon realizacije 9 tačaka i razmatranja svih zakona koji su bili planirani za razmatranje.

Sve je krenulo uobičajeno, ali već tokom duže pauze koja je zatražena kako bi se poslanici izjasnili po pokrenutim inicijativama, se vidjelo da sjednica može krenuti i u drugom pravcu. Prisutni brojni predstavnici koordinacije boračkih udruženja i hitno zakazana sjednica kolegija Skupštine su uskoro dali su odgovor, jer je u nastavku redovna sjednica Skupštine prekinuta kako kako bi bila održana 63. sjednica hitnog karaktera. Razlog za održavanje hitne sjednice je bio neimplementiranje nedavno usvojenog zakona o dopunskim pravima boraca. Zbog toga je nakon kraće diskusije, na inicijativu boračkih udruženja Skupština donijela zaključak kojim se zadužuje Vlada i resorno ministarstvo da u saradnji sa udruženjima donese jedninstven pravilnik o zapošljavanju u svim institucijama vlasti kako bi se mogao dosljedno primjeniti nedavno izmjenjeni zakon koji daje pogodnosti ovoj populaciji pri zapošljavanju.

U nastavku sjednice Skupština je razmatrala samo zakone, te je ovom prilikom usvojila čak 7 zakona u prijedlogu i utvrdila 2 zakona u nacrtu.

Među usvojenim zakonima najznačajnim se smatra Zakona o podsticajima za zapošljavanje i intervencijama u privrednim subjektima kojim se ima namjera stvoriti preduslovi za pomoć privredi u novozapošljavanju. U formi nacrta se napokon našao i Zakon o obrazovanju odraslih koji se takođe smatra ključnim za prestrukturiranjm postojeće obrazovne strukture nezaposlenih i njezino prilagođavanje potrebama tržišta rada. Zakon je utvrđen jednoglasno i u javnu raspravu je upućen na 20 dana.

I još jedan kuriozitet vezan je za ovu sjednicu. Prilikom glasanja o Zakona o podsticajima za zapošljavanje i intervencijama u privrednim subjektima, od strane poslanika Jovanovića je iskazano nezadovoljstvo rezultatom glasanja. Poslanik je „zaboravio“ iskoristiti poslovničku mogućnost da izrazi sumnju u glasanje i iskoristi pravo da se glasanje obavi pojedinačnim izjašnjenjem poslanika. Poslanik Jovanović i i još nekoliko poslanika su čak otišli i korak dalje jer su nakratko napustili sjednicu pokušavajući da dovedu u pitanje kvorum.

Prvi dio sjednice je ipak bi bio održan uz prisustvo 22 poslanika, a predsjedavajući Skupštine Zlatko Šimić je nakon razmatranja zakona, sjednicu zbog rada na ivici kvoruma ipak prekinuio i najavio nastavak u narednim danima.

Realizovani dnevni red:

1. Prijedlog Zakona o podsticajima za zapošljavanje i intervencijama u privrednim subjektima

2. Prijedlog Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona

3. Prijedlog Zakona o turističkoj djelatnosti

4. Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon

5. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proglašenju dijela područja planine Konjuh zaštićenim pejzažom "Konjuh"

6. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona

7. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju

8. Nacrt Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju

9. Nacrt Zakona o obrazovanju odraslih


Centri civilnih inicijativa (CCI)