TUZLARIJE - BILTEN TK

14.06.2008.
Za prva tri mjeseca 2008.
Usvojen Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju


Vlada Tuzlanskog kantona na redovnoj sjednici održanoj 12.06. usvojila je Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju za prva tri mjeseca 2008. godine.
U ovom periodu Agencija je nastavila pripreme početnih bilansa i programa privatizacije preduzeća koja još nisu privatizirana.

Završena je privatizacija proizvodnog pogona „Interplet“ Srebrenik, imovina preduzeća dd Interplet Brčko i skladišta sa kancelarijom Lukavac.
U januaru ove godine ponovljen je javni poziv za prodaju 67% ukupnog kapitala privrednog društva DD „Konjuh“ Kladanj i raspisan javni poziv za prodaju 67% ukupnog kapitala privrdnog društva DD „Polet“ Tuzla.

U izvještajnom periodu pokrenuto je i niz aktivnosti u vezi sa problemom isknjižavanja dobara u općoj upotrebi kod komunalnih preduzeća te nadozor nad izvršenjem ugovornih obaveza po ugovorima za prodaju državnog kapitala.

U izvještajnom periodu praćena je realizacija 7 ugovora za prodaju državnog kapitala i dva predmeta prodaje za imovinu preduzeća sa područja Brčko Distrikta, gdje je KAP Prodavac.

U DD Plastikal Kalesija i DD Drina Tuzla obaveze su izvršene u cijelosti, a u DD Hotel Tuzla izvršenje obaveza je u toku.
Za ugovore DOO Autokomerc Gračanica, DD Fortuna Gračanica i DOO Tuzlakvarc Tuzla kasni se sa izvršenjem ugovornih obaveza.

Kantonalna agencija za privatizaciju Tuzla iz ranijeg izvještajnog perioda 7 ugovora vodi kao sporne odnosno poduzete su predviđene sankcije prema DOO „Transport“ Gračanica, DOO „Voćni rasadnik“ Srebrenik, DOO „Tuzlatransport“ Tuzla, DOO „Hodrotehnika“ Kladanj, DOO „Održavanje“ Tuzla, DD „Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla“ i DOO „Autosaobraćaj“ Tuzla.

U izvještajnom periodu Agencija je bila aktivno uključena u dva ugovora kod kojih je sudski postupak raskida ugovora u toku i to u DOO „Luvnica čelika“ Tuzla i DOO „Tuzko“ Tuzla (DOO „Zina“ Tuzla).
Za 5 preduzeća u ranijem periodu pokrenut je stečaj nakon izvršene privatizacije i to u DD „Tehnika“ Lukavac, DD „Autosaobraćaj“ Banovići, DD „Bosanka“ Kladanj, DD „Bosnaprevoz“ Doboj Istok, i DD „Živinicetrans“ Živinice.

Prema današnjem zaključku Vlade kantona Kantonalna agencija za privatizaciju će ubuduće Vladi podnositi šestomjesečni Izvještaj o radu.

Priredio(la): S.M.