TUZLARIJE - BILTEN TK

24.06.2014.
Sastanak premijera TK i direktora razvojnih agencija BiH
Prezentacija rada Mreže Razvojnih agencija u BiH te mogućnosti i potencijali za saradnju razvojnih agencija i Vlade Tuzlansklog kantona bila je u fokusu razgovora premijer TK Bahrije Umihanića i direktora razvojnih agencija sa područja BIH.

Tuzlarije


Sastanku su prisustvovali i ministrica razvoja i poduzetništva TK Jelena Ilić, savjetnica Mirela Omerović, direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Šefkija Okerić, direktor Regionalne razvojne agencija za regiju Centralna BiH REZ, Ismet Sarajlić, direktor Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona RAUSK Haris Komić i direktor Udruženja za razvoj NERDA Enes Drljević.

Gosti su ponudili svoju pomoć Vladi TK, zbog činjenice da je na taj način moguće obezbijediti sredstva iz eksternih izvora, rekao je premijer Umihanić i napomenuo kako bi Tuzlanskom kantonu dobro došla pomoć kada je u pitanju studija o poslovnim zonama.

Neki od primjera dobre, desetogodišnje prakse su, rečeno je na sastanku, garantni fond za mala i srednja preduzeća kojim upravlja NERDA, a čiji je ulagač Vlada Tuzlanskog kantona kao i učešće u zajedničkim razvojnim projektima i Timu za implementaciju Akcionih planova TK za provedbu Stategije razvoja i Strategije socijalnog uključivanja BiH te saradnja pri izradi razvojne stategije TK.

Cilj Mreže razvojnih agencija, kako je rečeno na ovom sastanku je da se u narednom periodu sve aktivnosti rade koordinirano. Rezultat, smatraju učesnici sastanka, sigurno neće izostati.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK