TUZLARIJE - BILTEN TK

01.07.2014.
Vlada TK
Usvojen Elaborat o stanju u privredi Tuzlanskog kantona
Evidentan pad zaposlenosti

OSNOVA ZA DALJE ULAGANJE

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom je usvojila Elaborat o stanju u privredi Tuzlanskog kantona. Prema Elaboratu došlo je do pada zaposlenosti u većini industrija, uključujući one sa izrazitim potencijalom rasta. Iz tog razloga neophodna je intervencija Vlade TK kada je u pitanju stvaranje boljeg poslovnog okruženja i pružanje konkretne pomoći poslovnim subjektima koji upošljavaju veći broj zaposlenika i ostvaruju natprosječne rezultate.

Tuzlarije


Industrije sa izrazitim potencijalom za rast poslovne aktivnosti temelje na postojećoj sirovinskoj bazi što se posebno vezuje za drvnu i hemijsku industriju. Pored toga posebnu pažnju treba obratiti na metaloprerađivačku industriju u kojoj slično kao i u drvnoj industriji postoje tehničko-tehnološki, ljudski i kapaciteti tržišnog potencijala naročito u kontekstu najavljenih investicija u termoenergetski sistem (izgradnja Termoelektrane Tuzla i Banovići) te investicionog održavanja u velikim poslovnim sistemima, što je posebno značajno za poslovne subjekte iz djelatnosti popravke i instaliranja mašina i opreme.

Poljoprivreda je sektor koji zaslužuje posebnu pažnju zbog postojanja, a neiskorištenosti prirodnih resursa na jednoj strani i mogućnosti stvaranja radnih mjesta koja su niskobudžetna na drugoj strani, pri čemu ne treba zanemariti činjenicu da je u evidenciji 33 Službe za zapošljavanje TK, od ukupnog broja nezaposlenih koji iznosi 98.131, 31 % (30.021) u kategoriji nekvalifikovanih radnika.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK