TUZLARIJE - BILTEN TK

04.12.2008.
Utvrđen Prijedlog strategije razvoja poljoprivrede do 2013. godine


Na jučer održanoj sjednici Vlada TK je utvrdila Prijedlog strategije razvoja poljoprivrede u TK za period od 2009. do 2013. godine. Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u Vladi TK Amir Hasić, smatra da Strategija stvora okvir u kojem bi se kretali svi zainteresovani za poljoprivrednu proizvodnju kao i institucije koje se bave ovom oblašću.



Područje Tuzlanskog kantona ima povoljne klimatske prilike za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje i prema mišljenju stručnjaka na razvoju pojoprivrede treba bazirati razvoj cijelog TK. S obzirom da je gotovo 95 % ukupnih poljoprivrrednih površina u vlasništvu individualnih proizvođača oni su i osnovni nosioci poljoprivredne proizvodnje. Prema popisu iz 1991. godine, područje današnjeg Tuzlanskog kantona imalo je 70 682 poljoprivredna gazdinstva.

Javna rasprava - Odbijene primjedbe načelnika Imamovića

Na jučerašnjoj sjednici Vlade TK bilo je riječi i o Izvještaju o rezultatima javne rasprave o nacrtu Strategije razvoja poljoprivredne proizzvodnje u TK za period 2009 – 2013 godine.
Javna rasprava je trajala 60 dana, a nakon toga Ministarstvo je razmotrilo pristigle primjedbe i prijedloge. Kao što je poznato u više navrata načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović izrazio je energično protivljenje privatizaciji veterinarskih stanica jer po mišljenju načelnika i njegovih saradnika privatizacija javnih dobara se pokazala kao pogrešna i štetna. Ministarstvo je gotovo sve prijedloge općinskog načelnika odbilo te ostaje da se vidi da li će to uticati na usvajanje Strategije na Skupštini TK.
Ministar Amir Hasić smatra da se privatizacija veterinarskih stanica ne može ni posmatrari u kontekstu dugoročne Strategije dodajući također da mišljenje Ministarstva nije toliko važno koliko Zakon vezan za ovu oblast.
Prijedlog Strategije razvoja poljoprivrede u Tuzlanskom kantonu do 2013. godine ukazuje na to da prioriteti agrarne politike Tuzlanskog kantona trebaju biti usmjereni prema tome da se u što većoj mjeri obezbijedi zadovoljavajuća ponuda kvalitetnih proizvoda, da se proizvođačima omogući pristojan dohodak, očuvanje okoliša i pomaganje razvoja ruralnih područja. Neophodno je podizati i konkurentnost, i u mogućoj mjeri povećavati izvozne efekte. Naravno sve ove aktivnosti trebaju ići u susret zahtjevima i standardima Evropske unije i Svjetske trgovinske organizacije.

Osim klimatskih i geoloških prednosti, u potencijal za razvoj poljoprivrede spada i prednost diverziteta biljnih genetičkih resursa Tuzlanskog kantona i tradicija u voćarstvu i uzgoju osnovnih ratarskih kultura, u pojedinim granama stočarstva, te zastupljenost plasteničke proizvodnje. Treba dodati i to da od 83 naseljena mjesta u Tuzlanskom kantonu 88% pripada kategoriji naselja seoskog i mješovitog tipa, povoljan geografski položaj, povećanje broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji, energetski potencijal, te zakonski uređeno pitanje poticaja poljoprivrednoj proizvodnji.

Jučer je utvrđen i Prijedlog o izmjenama i dopunama Programa mjera zdravstvene zaštite životinja na području TK za 2008. godinu. S obziro da se približava Kurban Bajram rečeno je da je Ministrastvo obezbijedilo potrebne uslove da svi koji žele ispitaju ispravnost grla koja namjeravaju klati ili prodavati.
Od problema koji su smetnja za razvoj poljoprivrede ukazano je na nedostakak kapaciteta i neadekvatan institucionalni okvir za podršku razvoju poljoprivrede, da nisu uspostavljeni kvalitetni uslovi za kontrolu i upravljanje hranom. U probleme spadaju i narušavanje i uništavanje kvaliteta zemljišta, usitnjenost poljoprivredne proizvodnje, to što u Tuzlanskom kantonu još uvijek nije uspostavljen registar poljoprivrednih gazdinstava. Problem je plasman poljoprivrednih proizvoda, činjenica da je većina privatiziranih poljoprivrednih preduzeća u stečaju, a svemu treba dodati i nepovoljnu putnu infrastrukturu.

U clju dostizanja željenog stanja Strategijom su definisani strateški i specifični ciljevi. Strategija razvoja poljoprivrede Tuzlanskog kantona je strukturirana tako da obuhvata ciljeve po ključnim granama poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, ruralnog razvoja i izgradnje povoljnog okvira u kojem će se razvijati poljoprivredni sektoa. Prijedlog Staretegije upućen je Skupštini Tuzlanskog kantona na razmatranje.

S.M.