TUZLARIJE - BILTEN TK

09.07.2014.
Vlada TK:
Uslovi za beskamatna sredstva za borce

TuzlarijeVlada je donijela Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjelu beskamatnih kreditnih sredstava u svrhu zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica. Odlukom su utvrđeni izvori sredstava, korisnici prava, uslovi, kriteriji i postupak za finansiranje programa za otvaranje novih radnih mjesta odnosno proširenja djelatnosti na području Tuzlanskog kantona.

Cilj donošenja ovoga propisa je da se putem izdvajanja određenih finansijskih sredstava omogući otvaranje novih radnih mjesta pokretanjem odnosno proširenjem djelatnosti, na području Tuzlanskog kantona. Pravo na dodjelu beskamatnog kredita, imaju nezaposlene osobe prema Zakonu o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji bez obzira na starosnu dob i privredna društva i samostalne djelatnosti i radnje.

Pravo se može ostvariti pod uslovom da su korisnici prava prijavljeni na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona, odnosno da su registrovani kod nadležnog organa, za programe iz svoje djelatnosti koju obavljaju na području TK. Pravo na dodjelu beskamatnog kredita ne mogu ostvariti korisnici prava koji su koristili bespovratna sredstava odnosno kredite za zapošljavanje ostvarene po drugom osnovu iz sredstava budžeta TK odnosno, bespovratna sredstava odnosno kredite za podsticaj zapošljavanja ostvarenog putem Službe za zapošljavanje, kao i državni organi, niti organi teritorijalno političkih zajednica (mjesne zajednice i sl.), banke, osiguravajuća društva i druge finansijske organizacije. Postupak dodjele će se odvijati putem komisije Ministarstva za boračka pitanja i poslovne banke.

Beskamatni krediti se dodjeljuju na period do deset godina, u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona i Programom o rasporedu sredstava u svrhu zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica, koji donosi Vlada Tuzlanskog kantona, za svaku budžetsku godinu.
Vlada TK donijela je Odluku kojom su odobrena novčana sredstva u visini 200.000, 00 KM, na ime jednokratnih novčanih primanja dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja u 2014. godini. Osnovica za pojedinačna jednokratna novčana primanja je ostvarena prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu.

Od ukupnog iznosa 58% sredstava bit će izdvojeno za Značku "Zlatni Ijiljan", Red hrvatskog trolista, Orden slobode, Red bana Jelačića, Orden heroja oslobodilačkog rata, Red Nikole Šubića Zrinjskog, Orden oslobođenja, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Orden zlatnog grba sa mačevima, Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem, Orden zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem, Medalju za hrabrost, Medalju pobjeda, Medalju otpora, Medalju za vojne zasluge, Policijsku medalju za hrabrost i Zlatnu policijsku značku –zvijezdu. Za Srebrenu policijsku zvijezdu i Srebreni štit bit će izdvojeno 29% sredstava a 11, 6% za Red hrvatskog pletera. Dobitnici ratnog priznanja i odlikovanja i članovi uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja Tuzlanskog kantona, imaju pravo na jednokratno novčano primanje u toku jedne kalendarske godine, pod uslovom da su korisnici boračko – invalidske zaštite na području Kantona. Visinu i dinamiku isplate novčanih primanja, posebnom odlukom utvrđuje Vlada Tuzlanskog kantona, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja. Predloženi raspored sredstava utvrđen je na osnovu podataka o broju nosilaca priznanja i odlikovanja i planiranih sredstava utvrđenih Programom korištenja sredstava a realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske zaštite u 2014. godini.

Nakon razmatranja Izvještaja o poslovanju Javnog preduzeća “Šume Tuzlanskog kantona” D.D. Kladanj za 2013. godinu Vlada Tuzlanskog kantona zaključila je da dokument nije dobio potrebnu većinu glasova članova Vlade.

Vlada TK donijela je Zaključak kojim prima k znanju Informaciju JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona o zimskom održavanju regionalnih cesta. Također je zaduženo Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK da u saradnji sa direktorom JU Direkcija regionalnih cesta Tuzla a u dogovoru sa premijerom TK i ministrom finansija organizuje sastanak sasvim firmama sa kojima su ugovoreni poslovi održavanja cesta u zimskom i ljetnom periodu. Zaključeno je da će na zajednički sastanak obavezno biti pozvani i predstavnici medija.

Vlada TK donijela je Odluku o otvaranju podračuna u okviru Jedinstvenog računa trezora Tuzlanskog kantona za domaće i inostrane donacije uplaćene za poticaj za zapošljavanje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK