TUZLARIJE - BILTEN TK

08.07.2014.
Inicirana izmjena propisa iz oblasti građenja
Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim prihvata Prijedlog mjera Radne grupe za analizu propisa iz oblasti građenja i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice. Nekim od mjera predviđeno je da se zahtijeva od općinskih načelnika izradu prostornih planova općina sa područja TK, odnosno dosljedno provođenje Zakona o prostornom uređenju i građenju, kojim je predviđena obaveza općina da donesu svoje prostorne planove najkasnije do 31.12.2014.godine.

Također je predviđeno da Vlada Kantona inicira izmjene i dopune federalnih propisa u cilju rješavanja vlasničko-pravnog statusa sadašnjih posjednika koji se vode u katastarskim operatima u smislu sticanja statusa vlasnika i omogućavanja upisa u zemljišno-knjižnu dokumentaciju. Predloženim mjerama se predviđa da Vlada Kantona inicira izmjene i dopune federalnog Zakona o građevinskom zemljištu u segmentu koji se odnosi na visinu naknada i dijelu koji se odnosi na omogućavanje kantonima utvrđivanja naknada za građevine koje su predmet legalizacije.

Vlada je također prihvatila tekst Inicijative za izmjene i dopune propisa donesenih od strane Federacije BiH iz oblasti prostornog planiranja, rudarstva, poljoprivrede, zaštite okoliša, upravljanja cestama i vodama, građevinskog zemljištva, propisa iz oblasti premjera i katastra nekretnina, zemljišnih knjiga i drugih propisa koji predstavljaju smetnju ili usporavaju razvoj poduzetništva i investicija. Cilj je stvaranje povoljnijeg ambijenta za podršku zapošljavanja i otklanjanja prepreka u oblasti razvoja poduzetništva, te potpunija primjena zakonskih propisa. Zaključeno je da će inicijativa biti dostavljena resornim ministarstvima i poslanicima u Parlamentu FBiH sa područja Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK