TUZLARIJE - BILTEN TK

17.07.2014.
Održana vanredna sjednica Vlade TK

TuzlarijeVlada Tuzlanskog kantona je na vanrednoj sjednici utvrdila prijedlog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. Razlog donošenja Zakona je usklađivanje odredbi Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine i odgovarajućim odredbama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju te potreba popune pravnih praznina i preciziranja pojedinih odredbi Zakona. Neke od odredbi tiču se osnivanje i rad škole, prava i obaveze roditelja, načina imenovanja i nadležnosti organa škole, autonomije škole, statusa učenika i nastavnika.

Također, budući da je Bosna i Hercegovina potpisnica Okvirne konvencije o zaštiti prava nacionalnih manjina, Zakonom se osiguravaju prava učenika pripadnika nacionalnih manjina u okviru općeg prava na obrazovanje, naročito u pogledu obrazovanja na jeziku manjine, izučavanje maternjeg jezika i vlastite historije i kulture i njegovanje nacionalnog i kulturnog identiteta. Zakon, između ostalog, predviđa mogućnost da strani državljani i osobe bez državljanstva, mogu sticati srednje obrazovanje po odredbama ovog zakona na području Tuzlanskog kantona.

Vlada TK donijela je Odluku o davanju saglasnosti za isplatu sredstava pripravnicima. Isplata novčanih sredstava za obavljanje volonterskog staža boraca i članova njihovih porodica po važećim propisima bit će nastavljena privremeno, do donošenja izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2014. godinu, Odluke o izmjenama i dopunama Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske zaštite u 2014. godini i Programa o rasporedu sredstava za obavljanje volonterskog staža boraca i članova njihovih porodica. Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona obavezuje se da kod prve naredne isplate obezbijedi isplatu razlike sredstava shodno Odluci o visini doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za lica osigurana u određenim okolnostima.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK